Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Vem är jag?

Malin SjölanderJag heter Malin Sjölander, är 48 år och bor i lilla, lagom stora Västervik på småländska östkusten.

Jag har under ca tio år jobbat som lärare.  Därefter har jag jobbat på Skatteverket i Västervik, främst med skattereduktion för HUS-arbete. Sedan 2015 är jag oppositionsråd för Moderaterna i landstinget i Kalmar län.

På min fritid gillar jag att träna, promenera eller försöka hinna se någon dokumentär eller tv-serie i sköna soffan. Om jag inte är på något kul möte med Moderaterna. Samtidigt försöker jag avsätta tid för min familj som består av min man Fredrik och hans barn, men jag står också väldigt nära mina föräldrar och min brors familj med två underbara spralliga brorsdöttrar.

Jag blev aktiv moderat i kommunpolitiken 2005. Sedan 2010 är jag förtroendevald i landstinget i Kalmar län och sitter i landstingsfullmäktige och  landstingsstyrelsen bl a. Jag är även ersättare i Sveriges riksdag.

Förutom detta är jag även ordförande i Västerviks moderata partiförening och förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län.


Några av de frågor som jag tycker är viktiga att driva är:

 • Rättvis och nära vård i hela vårt län, du ska känna trygghet – oavsett vem du är och var du bor.
 • Vård utan köer, att sjuka människor ska behöva vänta på vård är ett fattigdomsbevis.
 • Satsa på arbetet med att hjälpa unga i psykisk ohälsa, t ex behövs vårdplatser på fler ställen i länet.
 • Satsningar på trygghet för alla, närvarande poliser, straffskalor som rättvisar brottet, miljöer som är säkra att leva och vistas i.
 • Arbeta mot våld i nära relationer, vi måste hitta bra samarbeten och trygga den ekonomiska plattformen för t ex kvinnojourer.
 • Agera mot hedersvåld, könsstympningar och verka för att alla kvinnor i Sverige kan leva sina liv som de själva önskar.
 • Bättre kommunikationer i länet, såväl vägar och järnvägar, som bredband och telefon.
 • Lättare att starta och driva företag, att anställa människor i alla åldrar och att ge företagen kraft och möjlighet att utvecklas.
 • Fortsätta att arbeta med reformer som sätter våra unga i arbete, som ger riktiga jobb. Inte bygga upp svåra och tunga bidragssystem och arbetsmarknadsprojekt.
 • Fortsatta reformer som stärker kvinnors möjligheter till företagande. Fortsätta utveckla vård- och omsorgsföretagare och rut t ex.
 • Satsa på vårt kärnkraftverk i Oskarshamn, en viktig arbetsplats och en av våra viktigaste aktörer på energimarknaden, särskilt när det gäller att nå våra klimatmål.

Jag har alltid trott på människans frihet att ta egna beslut kring sitt eget liv. Jag tycker att politiken ska i första hand skapa de rätta förutsättningarna för människor att leva ett bra liv och för företagare att kunna fokusera på sin verksamhet – inte byråkrati och krångliga system. Och jag tror på ett samhälle där vi fokuserar på välfärdsfrågor, kärnan, då vi behöver hjälp och stöd, vård, skola och barnomsorg. Samtidigt som vi tar ekonomiskt ansvar, slöseri av skattepengar kan aldrig vara rätt.

Jag tycker också att vi ska arbeta med miljöfrågor, på ett klokt och ekonomiskt klokt vis. Ett län som Kalmar län är oerhört beroende av sina sjöar, vattendrag, havet och hela landsbygden. Här finns många av våra framtida näringar. Samtidigt måste vi verka för enklare regler, t ex måste vi ha en realistisk syn på strandskyddet. Idag hämmar lagen väldigt stor del av utvecklingen i vårt län. Inte minst för de företagare som arbetar med jord- och skogsbruk, där t o m äganderätten ifrågasätts av klåfingriga socialistpolitiker.

Jag är tacksam för om du som läser kommer med frågor, kommentarer och funderingar. Och förslag på frågor som behöver belysas och diskuteras.

Varma hälsningar

Malin

5 tankar om “Vem är jag?

 1. Hej Malin!
  Jag försöker se förbi alla floskler, som rätttrogna Moderater måste hålla sig med, och ser en tjej som vill. Om fler människor som vill och kan kommer med i politiken så skulle vi föra vår kommun framåt. Du behövs för Västerviks framtid, så jag hoppas att du kan hålla en mognare linje och undvika MUF-populistiska uttalanden som att Sossarna dödar… Mej veterligt stämmer inte det. Däremot att få ha sina nära och kära på hemmavid vid livets slutskede tycker jag är en mänsklig rättighet och har mina partikamrater Lena Segerberg & Co motsatt sig det, då har du mina sympatier i den frågan.
  Jan-Peter Brinkby (S)kolaktivist och liberal socialdemokrat

  • Åren går… angående den palliativa vården i Västervik: För fem år sedan togs beslutet att vårdplatser skulle fram. I årets verksamhetsplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen står det helt plötsligt att detta ska utredas under året. I mina ögon innebär detta att det fem år gamla beslutet ska rivas upp i all tysthet, och majoriteten kommer att fortsätt skyffla undan de palliativa patienterna på avdelningar lite här och var på sjukhuset. Med morgondagens allt äldre och piggare befolkning kommer de sjukdomar som har terminala diagnoser att öka, vi måste nu bygga upp en kompetens för att kunna ta hand om dessa patienter.
   Vård i livets slutskede är för viktigt för att ”utredas bort”.

 2. Hej Malin,

  Jag läste artikeln http://www.barometern.se/kalmar/vardpersonal-rasar-mot-forslag/ i tidnignen idag och blev ganska upprörd.
  Jag har ju själv varit patient på medicinkliniken en hel del, så det är klart att mitt hjärta klappar lite extra för personalen på Hematologen.
  Men mitt hjärta klappar väldigt mycket för patienterna och deras välbefinnande MEN även för personalen och deras situation.
  Den här frågan engagerar och jag tycker nog att förslaget inte är helt genomtänkt.

  Här är ett mail som jag skrivit till ledningsgruppen. Men förstår att detta är ett lokalt beslut på sjukhuset, så det är kanske egentligen sjukhuschefen som bör ta del av detta.

  Hur det än är så kan jag inte bara sitta i min egen soffa och bara bli irriterad på detta utan åtminstone säga min åsikt.

  Här är det mail som jag skrivit samman och skickat till ledningsgruppen till en början:

  Hej,

  Vänligen sprid gärna detta mail till inblandade i frågan.

  Läste just i dagens tidning om hopslagningen av tre medicinavdelningar.
  Ja, en av dem har jag varit stamkund på.

  Det här gör mig extremt oroad och ganska beklämd.
  Vad är vinsten i detta?

  Jag förstår att detta är ett politiskt beslut, men snälla ni måste ju kunna påverka detta.
  Det är som att säga till en förskollärare att om du ”läser en dags utbildning” så kan du undervisa på högstadiet.
  Det är att förringa människors kompetens.

  Det som ses billigt och resurseffektivt till en början kommer i slutänden att bli en väldigt dyr historia.
  Det kommer kosta människors liv i värsta fall.
  Då kostar det pengar.
  Det kostar även pengar när personalen känner sig osäkra och inte säkra i sin yrkesroll då de ska spänna över ett så vitt spektra.
  Dessutom är det väldigt svårt att blanda alla dessa diagnoser. Det som gynnar en kan bli den andres fall.

  Det är ont om sjukvårdspersonal, det är då viktigt att försöka hålla hårt i och vårda dem man har så att fler vill söka sig hit.
  Personal kommer att säga upp sig och jag vill inte bara tänka tanken på vad som kommer att hända då.
  Vi pratar om många års erfarenheter som tappas. Patienter som litar på personalen kommer att känna sig osäkra och oroliga.
  Det är inte den vården vi vill ha.
  Det är inte personcentrerad vård för mig.

  Jag har massor jag skulle vilja säga i den här frågan och jag kände att jag kan inte bara läsa detta och hålla tyst.

  Jag hoppas innerligt att ni kan påverka detta och göra det bästa möjliga för att fortsätta utveckla vården i Kalmar till att bli den bästa i landet.
  Där man ser till människan och fokuserar på de mänskliga värdena.

  Centralisering i all sin ära, men i det här fallet är jag övertygad om att det kommer att kosta mer än det smakar.

  Vänliga hälsningar,
  Anna Wahlstam
  Patientrepresentant

  (Min mailadress ser du när jag skickat min kommentar. )

  • Hej Anna! Stort tack för dina synpunkter, patienternas perspektiv är ju de viktiga. En fråga är om man har förankrat detta hos de olika patientorganisationerna? Vi går till Lsk i eftermiddag för att lyssna på personalens synpunkter, men träffar gärna dig någon dag för att få mer input!
   Ta hand om dig!
   Malin

   • Hej Malin!
    Jag verkar inte i en patientorganisation, men för patienter generellt.
    Jag sitter med i Ladstingets Ledningsgrupp som patientrepresentant och har framfört mina synpunkter till Landstingsdirektören och fick omedelbar respons.
    Jag vet att det är ett lokalt beslut på sjukhusnivå, men efter dagens artikel i tidningen verkar det ju som att man kommer backa i frågan.
    Träffas gärna och utbyter synpunkter.
    Vänligen,
    Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s