Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Hur bra blir sommaren? 

Lämna en kommentar

I tisdags hade vi i Alliansen en liten pressturné i länet. Detta för att vi tillsammans hyser en oro för hur sommaren kommer att se ut inom sjukvården i Kalmar län. Förr året stängdes 78 platser på sjukhusen, 42 i Kalmar, 28 i Västervik och 8 i Oskarshamn. Dessa öppnades inte igen när hösten kom och de är fortfarande stängda. Ingen politisk förankring gjordes, inga långsiktiga planer finns. En smygstängning helt enkelt. Så här kan man inte fortsätta jobba. Arbetet med att trygga bemanningen i vården måste vara mycket mer långsiktigt och hållbart. Vi levererade åtta konkreta förbättringsförslag under gårdagen:
1. Se över grundbemanningen inom samtliga verksamheter för att göra produktion och kapacitet mer behovsanpassad än idag och skapa likvärdiga förutsättningar i hela länet.

2. Utveckla anställningsvillkoren och titta särskilt på arbetstiderna för att kunna konkurrera med andra arbetsgivare.

3. Utveckla karriärtjänster för sjuksköterskor och ta tillvara på dem som vidareutbildar sig, ge dem nya roller, arbetsuppgifter och rätt lön.

4. Göra undersköterskerollen mer attraktiv eftersom vi får signaler om att det kan bli svårare att rekrytera undersköterskor i framtiden.

5. Inrätta någon form av ”Trohetsbonus” för att belöna trotjänare med erfarenhet. Kan till exempel handla om bättre pensionsvillkor. Idag har vi skapat en situation där dessa halkar efter nyrekryterade i löneutveckling.

6. Ta fram en långsiktig plan för att både utreda behovet av vårdplatser i länet och framtidens definition av en vårdplats. Annars vet inte blivande personal hur framtiden ser ut.

7. Öronmärka en del av dagens merkostnad för hyrpersonal till en modell för särskilda lönesatsningar inom bristyrken.

8. Göra det möjligt för medarbetarna att jobba på toppen av sin kompetens, det vill säga renodla yrkesroller och minimera administrationen för medarbetare med direkt patientkontakt. 
Självklart har vi många fler förslag på hur landstinget kan bli en bättre arbetsgivare, men detta är några reformer som vi skulle ha kunnat testa redan nu. Vi hoppas att få gehör för våra idéer för en tryggare vård och en nöjdare personal i hela Kalmar län. 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s