Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Hur många operationer ställs in varje år? 

Lämna en kommentar

Inom sjukvården finns ett stort grundproblem. Att kunna planera. Mycket verksamhet är planerad, på kort och på lång sikt. Röntgen, operationer, undersökningar, cancerbehandlingar. Allt går på avancerade scheman där varje minut är värdefull. Men inom vården händer ju väldigt mycket akut. Då vill det till att scheman och planer orkar med att få in en akut operation, en oväntad röntgen. Men ibland får man tyvärr flytta på planerade ingrepp. Och för den enskilde patienten kan detta få stora ingrepp i vardagslivet. Man har fixat barnvakt, sjukskrivit sig på jobbet, jobbet har tagit in en vikarie osv. Sen blir inte operationen av. Då blir det komplicerat som ni säkert förstår. 

Det finns också andra anledningar till att operationer inte blir av, personal blir sjuk, patienten dyker inte upp, eller tiden räcker inte till. 

En hel del går kanske inte att lösa, men mycket skulle säkert gå att göra bättre. Då nyttjar vi vår så värdefulla sjukvård optimalt. Men för att kunna göra det måste vi få en rättvisande bild av verkligheten. Därför har jag skickat in en interpellation om detta. Jag vill veta hur många operationer som ställdes in förra året, och av vilka anledningar. På landstingsfullmäktige på onsdag får vi majoritetens svar. 

Men glädjande nog tyckte Västervikstidningen att frågeställningen var så pass intressant att de grottade lite i det själva. Intressant läsning, eller hur? Kontentan av artikeln är att mer än två operationer ställs in varje dag på länets sjukhus. Vi borde kunna ha en målsättning att sänka den siffran i framtiden. 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s