Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Fokus på sjukvård 

Lämna en kommentar

VÄSTERVIK/OSKARSHAMN I landstinget har vi inte vanliga facknämnder såsom man har t ex i kommunerna. Istället har man infört delegationer: en för primärvård, en för psykiatri och en för sjukhus och regionsjukvårdsfrågor. Den sistnämnda är jag vice ordförande i. I delegationerna fattas inga beslut, utan de är i första hand till för att sprida information till ledamöterna och vidare till partierna. Oftast håller vi till på något av sjukhusen, och bekantar oss med deras verksamheter. Vi får också aktuella redovisningar från tjänstemännen om verksamhetsplaner, resultat mm. 

Idag var vi på Oskarshamns sjukhus med delegationen. Vi fick bland annat träffa relativt nya sjukhusdirektören Birgitta Hjalmarsson, vi fick träffa Per-Adolf Bergsten som är chef på akuten och IVA i Oskarshamn – riktigt spännande att höra hans tankar om hur en akutmottagning på ett litet sjukhus fungerar. Särskilt med tanke på att de sedan några år även har ansvar för primärvårdsjouren på kvällar och helger. Många tycker att något liknande borde införas på akuten i även Västervik och Kalmar. För patienternas del vore det ju enklare, en dörr in utan att fundera på vilken diagnos man har. 

Vi fick också tillfälle att diskutera begreppet ”närsjukvård”. Kan den bedrivas på sjukhus, på vårdcentralen och i hemmet? Intressanta frågor som vi måste utveckla vidare. 

Nu blir det att ladda om batterierna för morgondagen. Då bär det åter till Oskarshamn – och en hel dag på temat Morgondagens sjukvård. Spännande!

Ha en mysig onsdagskväll!
Malin

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s