Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Vart ska vi ta vägen?

Lämna en kommentar

Inom landstingspolitiken dominerades debatten under hösten av de stängda vårdplatserna, då särskilt i Västervik. Man har valt att reducera platser på bl a medicinklinikerna, minskat ner tiden patienterna ligger på sjukhuset och lagt mer ansvar på kommunerna som snabbare ska kunna ”ta hem” patienterna. Historiskt har just Västerviks kommun varit duktiga på detta men andra har större bekymmer.

Men många patienter står utanför kommunernas omsorg. De ska istället tas omhand av primärvården, dvs vårdcentralerna i länet. De senaste åren har det kommit statliga utredningar som pekar ut just vårdcentralerna som de stora vårdgivarna i framtiden. Idag lägger landstinget i Kalmar län ungefär 17 procent av sjukvårdskostnaderna på primärvård, en siffra som inte rört sig de senaste tio åren. Man kan alltså säga att trenden är helt stillastående. Men om man ska dra ner på vårdplatser och skicka hem patienterna måste det ju finnas något annat som tar vid. Någon annan vårdform. Något som primärvården. Visst låter det rimligt? Frågan är om de som styr landstinget tänkte så när de beslutade att stänga vårdplatserna.

Västervik var ju det sjukhus som blev av med flest vårdplatser. Så låt oss kika på hur Hur primärvården ser ut i Västervik? Vi har Riddarhusläkarna (en av Sveriges bästa vårdcentraler), Esplanaden och Stora Trädgårdsgatan inne i centrala delarna. De klarar sig rätt bra, men man har mycket att göra. Ankarsrum och Gamleby har stora problem med läkarbrist, i Ankarsrum är man helt beroende av hyrläkare, i Gamleby är man till stora delar beroende av hyrbemanning. Överum är tills vidare stängt, man klarar inte av att bemanna vårdcentralen över huvud taget. Distriktssköterskemottagningarna har landstingsmajoriteten stängt sedan flera år tillbaka, bland annat i Loftahammar och Ukna. Just nu fungerar det för att personalen gör ett fantastiskt jobb varje dag. Men kommer de orka att bedriva den vård som nu flyttas ut från sjukhusen?

Om vi på allvar vill reformera vården så måste resurser sättas in och vi måste ta reda på hur patienternas behov ser ut i framtiden och sen avsätta resurserna på rätt saker.

Annars blir det lätt så att vi först ”river huset” och sen står vi på gatan och undrar var vi ska bo. Vi måste veta vart vi ska ta vägen. Ett första steg är att på allvar ta tag i bemanningsproblemet och lokalerna på våra vårdcentraler, utan dem kommer patienterna hamna i kläm!

 

 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s