Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Vi måste satsa på cancervården 

Lämna en kommentar

I dag, 4 februari, är det Världscancerdagen. Cancer är vår tids stora folksjukdom. Cirka 60 000 personer drabbas varje år och år 2040 beräknar man att siffran har dubblats till över 100 000. Men vi kommer också ha ett ökat antal människor som kommer att leva med cancer, där är siffran nära nog det tiodubbla. Idag kan många cancersjukdomar behandlas framgångsrikt och uppgifter från Socialstyrelsen visar på en sakta minskande dödlighet i cancer. Då måste vi i Kalmar län anpassa oss och satsa på cancervården.Moderaterna, tillsammans med Alliansen, har lagt fram flera förslag under förra året för att svara upp mot de ökande behoven. Bland annat har vi lagt ett förslag om att skapa två tydliga cancercentrum, i söder och i norr. Vi vill samla kompetensen, utveckla arbetssätt och erbjuda patienterna trygg vårdmiljö. Utvecklingen inom cancerområdet går fort och vårt landsting måste hänga med trots att det är ett av landets minsta. Med dessa cancercentrum kan landstinget arbeta än mer fokuserat med förebyggande arbete och den viktiga eftervården och rehabiliteringen.

Parallellt med detta måste vi se över lokalbehovet. Idag är exempelvis lokalerna i Västervik inte helt ändamålsenliga, och vi måste redan nu ställa oss frågan om onkologen i Kalmar klarar en fördubbling av antalet patienter år 2040. Vi måste ta ansvar och vara förberedda på detta.

Vi måste också arbeta ännu hårdare med cancerprevention. Enligt forskningen kan cirka 30 procent av alla cancerfall undvikas, till exempel med bättre kost, mer motion, genom att sluta röka och dricka mindre. Vi måste bli bättre på att motivera människor till detta, utan att inkräkta på den personliga integriteten. Idag är mammografi avgiftsfri, men när det gäller cellprovskontroll och aortaaneurysm utgår fortfarande en avgift. I jämlikhetens namn borde även dessa viktiga kontroller vara avgiftsfria. För landstinget skulle det kosta 3 miljoner kronor, men vinsten i mänskligt lidande och kostsam cancervård skulle vara betydligt större. Samtidigt är cellprovsverksamheten nu hotad, då vi har kunnat läsa i tidningarna att denna kommer påverkas negativt på grund av den stora bristen på barnmorskor i vårt län. Det är en utveckling som vi inte vill se. När andra landsting pratar om mer cancerscreening, då ska inte invånarna i Kalmar län få mindre.

I dag får cancervården och de drabbade patienterna lite extra fokus, men idag lovar jag att behålla samma fokus resten av året.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s