Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Landstingsstyrelse och utvecklingssamtal

1 kommentar

  Idag har vi haft landstingsstyrelse. Som vanligt var det en blandad kompott. 

Men innan det hängde vi upp min julklapp – Simpevarpstavlan – på mitt kontoret. Den gör sig bra där! 

Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör,  redovisade bl a läget inom sjukhusvården. Just nu är det ansträngt läge på våra sjukhus. Kvinnoklinikerna lider av barnmorske- och sjuksköterskebrist, i bl a Kalmar är många avdelningar fullbelagda bl a medicin. Samtidigt drar vabruari in med extra personalbrist. 

Vi fick en presentation av bokslutet, som visar plus elva miljoner på sista raden, men i organisationen går det betydligt sämre ekonomiskt. Sjukhusen går 138 miljoner back, primärvården över 40 miljoner och psykiatrin 20 miljoner. Hyrpersonal är en bidragande orsak, men inte hela förklaringen. Jag avundas inte alla duktiga medarbetare som går till jobbet varje dag med de sparbetingen på sig… År efter år. 

Vi har också behandlat ett par medborgarförslag. Ett bloggade jag om i går, om influensavaccin. Vårt alliansyrkande om försöksverksamhet fick inget gehör. Tyvärr. 

Ett annat medborgarförslag handlade om att vidta åtgärder för att få fler distriktssköterskemottagningar i länet. Jätteviktigt i ett glesbygdslän som vårt. Vi yrkade att landstingsdirektören tillsammans med  länets kommuner ska utreda om det går att utarbeta ett samarbetsavtal som sedan kan användas för samverkan mellan hälsocentraler och kommuner, samtidigt som vi uppmuntrar befintliga hälsocentraler att starta filialer på landsbygden med distriktssköterskor. S, V och Mp avslog. 

Ytterligare ett medborgarförslag handlade om att det behövs mer hörselvård i länet. Idag får många vänta i över ett år på att få en hörapparat. I ett län där ledande S-politiker skanderar ”köfri vård”… Alliansen yrkade på att vi skulle ge landstingsdirektören i uppdrag åt att skyndsamt utreda om det går att lägga in hörselvård i vårdvalet för att öka tillgången på hörselvård för patienter i hela Kalmar län. Majoriteten avslog med argumentet ”vi vill inte hamna i händerna på marknaden”. Tja, efter detta vet vi vart de står när det gäller vårdvalet…

Efter styrelsen hade jag den stora förmånen att ha några utvecklingssamtal med några av ledamöterna i min moderatgrupp. Oerhört intressant och givande, och  med många nya och väldigt bra idéer som resultat. Kul! 

Nu tar jag kväll, i morgon är det Funktionshinderråd – ser fram emot att få ännu fler kloka inspel och synpunkter! 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Landstingsstyrelse och utvecklingssamtal

  1. Pingback: Landstingsstyrelse och utvecklingssamtal - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s