Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Tack för ett riktigt bra medborgarförslag Lotti!

1 kommentar

I höstas, när årets säsong för influensavaccin drog igång, visade det sig att de som bor i Överum inte kunde vaccinera sig på sin vårdcentral, då landstinget bestämt att all vaccinering skulle ske på onsdagar och endast onsdagar. Överums vårdcentral är öppen tisdag och torsdag. Därför skulle detta inte ske. Många andra på landsbygden får bege sig till närmaste vårdcentral vilket kan innebära Gamleby för Loftahammarsborna och Ankarsrum för de som bor i Gunnebo. En relativt lång resa bara för en spruta. Om du dessutom är beroende av kollektivtrafik kan det också ta väldigt lång tid.

I grannkommunen Åtvidaberg – som tillhör region Östergötland – valde man att göra annorlunda. Där hade man vaccionationsdagar på ett cafe, en skolmatsal och en bygdegård, med hjälp av ett team från vårdcentralen i Åtvidaberg. Om just detta har Lotti Jilsmo (som också är Västerviks kommuns landsbygdsutvecklare) skrivit ett utmärkt och väl underbyggt medborgarförslag som ska behandlas i landstingfullmäktige i februari.

Majoriteten väljer att svara kort. Detta åligger dels hälsovalsenheterna och dels kommunernas hemsjukvård. Trots att vi bör reformera vårt förebyggande arbete så än fler i riskgrupperna slipper bli sjuka i årets influensa.

Jag saknar en ambition från de styrande i landstinget att våga testa nya grepp, särskilt när det gäller att få mer nära vård på landsbygden. I vårt län är denna utmaning stor, och vi måste testa nya vägar för att ge länsborna trygghet. Ambulerande verksamhet är en bra lösning för att nå ut till så många som möjligt.

Därför kommer vi i Alliansen att yrka på att landstinget redan till nästa influensasäsong testar ambulerande vaccinationsteam för de grupper som har svårt att ta sig till vårdcentralen. Det handlar ju om att någon tar på sig att kontakta region Östergötland, fråga hur de löst det inom sitt vårdval och utarbeta en testverksamhet. Östergötland har ju både vårdval och hemsjukvård men har ändå denna verksamhet.

Vi får väl se hur morgondagens landstingsstyrelse går. Vi kommer i alla fall kämpa för rätten till influensavaccin för fler!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Tack för ett riktigt bra medborgarförslag Lotti!

  1. Pingback: Tack för ett riktigt bra medborgarförslag Lotti! - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s