Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Paraplyer och knark 

1 kommentar

Som förtroendevald kan man åka på däng för att man lägger sig i för mycket – men lika mycket för att man lägger sig i för lite. Balansen för att ha rätt engagemang kan vara svår att hitta. 

Idag har jag sett exempel på båda. 

När politiken gör för mycket kan det bli tokigt. I Göteborg till exempel. Där har den rödrosagröna majoriteten tagit beslut om att installera paraplyautomater. Första automat ut är på Landvetter. Detta trots att man deklarerat att tåg är att föredra. Just paraplyförsäljningen känns ju som en udda kommunal verksamhet. Min misstanke är att den privata marknaden skulle kunna reglera detta på ett sätt som konsumenterna kan leva med.

Idag har vi också varit på ett seminarie som arrangerats av KRIS, om statligt knark. Jo, staten och landstingen skriver ut stora mängder Subutex och liknande preparat för att ersätta heroin. Och det kan väl vara bra. Men det finns problem. Dels läcker stora mängder ut på svarta marknader, man uppskattar – lågt räknat – att 20 % försvinner på detta sätt. Nästa problem är att vi slutar hjälpa folk att sluta knarka helt. Många vittnar om att preparaten upprätthåller missbrukssituationen, många blandar med vanliga droger och förlänger missbruket. 

Det finns två falanger, en som tycker att livslång medicinering är helt rätt väg att gå. Den andra vill att vi ska utveckla behandlingsmetoderna för att man helt ska bli drogfri. Det visar sig att missbrukarna själva vill det senare, en undersökning i Skottland anger att 57 % helt vill sluta. 0,7 % kan tänka sig ett ordnat knarkande via substitutionspreparat. 

Vi inom landstingen och kommunerna måste nu på allvar sätta oss ner och diskutera vad vi vill i framtiden. Men min personliga uppfattning är solklar. Jag vill verka för ett helt narkotikafritt Sverige. En nollvision. Nu börjar mitt jobb för att få med fler, många fler. 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Paraplyer och knark 

  1. Pingback: Paraplyer och knark - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s