Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Life science, kvinnliga företagare – och så den där regionfrågan

1 kommentar

Jag har hunnit med tre till seminarier under förmiddagen. Ett om life science, dvs hur arbetar offentlig och privat sektor inom vård och omsorg med att ta tillvara på innovationer. Hur fort kommer de patienter och brukare till del? Det visar sig att vi i Sverige har många innovatörer men vi är dåliga på att nyttja dessa. Nya företag växer inte fram så fort som de borde, naturvetenskap har en vag roll i svenska skolan och vi satsar inte resurser på detta. Nu är dock debatten igång och Stockholms läns landsting är först ut med ett innovationslandstingsråd. Ska bli spännande att följa utvecklingen! 

Nästa seminarie var en utfrågning. S och Mp ställde kvinnliga vårdföretagare mot väggen. Bland annat ställde de frågan – hur stor vinst tycker ni att ni ska få göra? Lika mycket som andra tjänsteföretag som jobbar åt offentlig sektor. Bra svar. Företagarna tryckte dock på att kvalitet, leverans och mångfald är de stora områdena att fokusera på. Och att de finns en kontinuitet när det gäller upphandlingar. Det går inte att anställa folk alltför kortsiktigt, vilket sker idag. 

Nästa seminarie handlade om regionbildning. Tyvärr var det ett enahanda panelval. Bara sossar. Alla stora ivrare av storregioner. Var faktiskt lite besviken på att vi inte fick en mer nyanserad bild med både positiva och negativa intryck. För nu börjar regionförstoringsdiskussionerna dra igång igen. Och min fråga är, kommer vi som bor i glesbygd bo tätare för att vi ingår i en större geografi? Vilken roll kommer sjukvården ha i en större region? Kommer alla våra sjukhus i länet få finnas kvar? Vi måste ställa alla jobbiga frågor innan. Vården är alltför viktig för att slarvas bort anser jag. Jag hoppas att jag får tillfälle till en mer ärlig diskussion om detta inom en snar framtid. 

Nu ska jag lyssna på maken som deltar i ett seminarie om läkarbristen och sommarbemanningen. 

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Life science, kvinnliga företagare – och så den där regionfrågan

  1. Pingback: Life science, kvinnliga företagare – och så den där regionfrågan - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s