Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Debattartikel om ungas jobb i Västervikstidningen 

1 kommentar

Hur ska landstinget finansiera de höjda arbetsgivaravgifterna för unga?

I den budget som riksdagen kommer att besluta om nu i juni finns det med ett förslag om att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill dubblera arbetsgivaravgiften, vilket kommer att slå hårt mot vårt län.

Det kommer att göra det oerhört mycket svårare för ungdomar att få sitt första jobb och komma in på arbetsmarknaden. För exempelvis landstingets del handlar det om ett hundratal jobb som riskerar att försvinna eller som kommer att kosta landstinget mer pengar. Behåller landstinget alla jobb som innehas av ungdomar upp till 24 år kommer det att kosta drygt 13 miljoner kronor varje år, enligt Riksdagens Utredningstjänst. För länets kommuner i övrigt handlar det om totalt upp emot 60 miljoner kronor. För hela den offentliga sektorn i Kalmar län ökar kostnaderna för arbetsgivaravgifterna med nästan 75 miljoner kronor varje år. Om vi sen räknar på bortfallet inom den privata sektorn kommer det att röra sig om ca 380 miljoner kronor i bortfall för små och stora företag i hela Kalmar län.

Den stora frågan är hur detta ska kompenseras? Eller ska vi förlora alla dessa arbetstillfällen? Nu vill vi Moderater ha svar, då vi anser att våra ungdomar måste beredas möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden tidigt. Den halverade arbetsgivaravgiften var en av flera Alliansreformer som har gjort det möjligt för många att få sitt första jobb. Nu för-svinner det.

Landstingsfullmäktige på onsdag är ett av de forum där vi Moderater kommer att ställa frågan till Socialdemokraterna. Nu väntar vi på svar.

Malin Sjölander (M) oppositionsråd landstinget Kalmar län

Jörgen Andersson (M) riksdagsledamot, ledamot finansutskottet

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Debattartikel om ungas jobb i Västervikstidningen 

  1. Pingback: Debattartikel om ungas jobb i Västervikstidningen - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s