Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Årets viktigaste konferens?

1 kommentar

suicidDe senaste veckorna har varit otroligt hektiska och lärorika. Jag har deltagit i en enorm patiensäkerhets- och kvalitetskonferens i London, haft en stor Moderatkonferens i Halmstad där vi drar nytta av varandras erfarenheter i landstingen, jag har träffat mängder av duktigt yrkesfolk inom såväl landstings- som kommunvärlden. Ja, intrycken är många. Och det är tur att jag alltid har min lilla rosa anteckningsbok med mig.

Men den konferens jag hade den stora äran och förmånen att få delta i idag tar nog priset som årets viktigaste. Den gick av stapeln i Oskarshamn, med temat Suicid. I vårt land begår 4-5 personer per dag självmord. I världen tar ca en miljon (!!) människor sitt liv på ett år. Helt ogreppbart.

Vi fick ta del av många siffror idag, men allra viktigast: vi fick ta del av hur de som lyckas har jobbat och jobbar. Bland annat deltog räddningstjänsten från Jönköpings län, samt utbildare i att upptäcka och hjälpa medmänniskor som befinner sig i riskzonen. Det handlar om allt ifrån att fråga ”hur är det”? till att bygga bort farliga tågsträckor, stängsla kring vägar, osv. Det handlar om att ge våra barn redskap och plattformar som de kan luta sig mot när livet krisar. Inte ska en ung människa behöva ta sitt liv för att pojkvännen gjort slut, för att föräldrarna skiljer sig eller för att han eller hon utsätts för mobbing. Och inte ska en gammal och ensam person behöva avsluta sitt liv så. Vi måste kunna ta hand om varandra bättre än så.

Men absolut viktigast av allt är att vi tillsammans börjar opinionsbilda i ämnet. Börja prata om det, och lära varandra hur vi ska agera när vi är oroliga för en anhörig, en vän, en arbetskamrat eller en klasskompis. För om vi börjar förstå och prata om det, då börjar vi också agera och hitta vägar att minska antalet självmord. Eller som Alfred Skogberg, generalsekreterare i Suicide Zero, sa i början av sitt anförande: ”Min vän tog sitt liv år 1993. Jag kände att mitt i denna stora meningslöshet måste jag hitta en mening. Därför engagerade jag mig så mycket för att minska antalet självmord.” Klokt sagt. Och vi är många som känner igen oss, vi som förlorat en närstående, en vän. Det måste få en mening.

Nu hoppas jag att alla vi som har olika funktioner i landsting och kommuner i vårt län, kavlar upp ärmarna, spottar i nävarna och sätter igång arbetet med att göra nollivsionen för suicid till en ren sanning.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Årets viktigaste konferens?

  1. Pingback: Årets viktigaste konferens? - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s