Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Dra nytta av nätverk!

1 kommentar

Att vara förtroendevald är lite som att leva i ett Facebook, men i verkliga livet. Man får kontakt med en person i en viss fråga, som sen leder till kontakt med en annan person i en liknande fråga som sen… ja ni förstår. Det som börjar med ett verksamhetsbesök på en vårdcentral kan mynna ut i mängder av nya, bra kontakter. För det är ju så att det är alla dessa kontakter med omvärlden, patienter, anhöriga, kollektivtrafikresenärer, medarbetare, eller någon jag träffar i kön på ICA, är basen till allt vi gör. För oavsett om jag är förtroendevald i landsting, kommun eller riksdag så är det ju för att tolka mina väljares viljeriktning och behov. Och förvalta alla skattekronor på mest förnuftiga vis.

Just nu håller jag på med en nätverks- och kunskapsresa. Som ny på en post som oppositionsråd i landstinget finns det en oändligt stor ocean av kunskap som jag måste hämta in. Både i vårt län och i världen omkring oss. Då är nätverk väldigt bra. Jag har den stora turen att ha vänner och bekanta i hela landet som jag kan vända mig till när jag kör fast. Utan dem hade de senaste månaderna varit väldigt tuffa. Igår fick jag till exempel chansen att lära mig massor om att ta hand om svårt traumatiserade barn och ungdomar,  häromdagen var jag i Hultsfred på Moderaternas årsmöte där, och fick med mig en hel del ny kunskap om hur vården och omsorgen uppfattas där. Värdefullt.

Senaste veckan har vi haft ett landstingsfullmäktige här. En hel del interpellationer togs upp, bland annat avhandlades en till synes liten fråga om huruvida landstinget ska upphandla stomiprodukter, eller om vi ska låta patienterna fortsätta hämta ut de produkter de vill ha på ett valfritt apotek. Men frågan är större än så, för mig. För mig handlar det om att patienter ska kunna ha så stor inverkan som möjligt över sin vardag. Att känna makt över sitt liv, sin sjukdom och de produkter som leder till att man kan må bättre.

Vi har också avhandlat regelverket till journal på nätet i slutet av förra veckan. Också detta handlar om att patienten ska få mer insyn i vården. Ett bra exempel är om jag är på besök hos min läkare, är nervös och lyssnar inte riktigt på vad läkaren säger och känner mig förvirrad och osäker på såväl behandling som förskrivna mediciner när jag kommer hem. Då kan jag gå in på nätet och läsa i min journal vad som sades om behandling och läkemedel. Det kommer även att gå att tillåta anhöriga att läsa journalen – bra om man exempelvis har föräldrar som börjar bli gamla och vill ha lite hjälp med att tolka vad en läkare sagt. Många gamla har idag problem med att hålla rätt på mediciniering och med journal på nätet kan man lätt kontrollera detta.

Självklart kommer det att bli en diskussion kring integritet osv. Men väldigt mycket av regelverket är till för att  skydda särskilt utsatta grupper. Jag måste säga att tjänstemännen i landstinget gjort ett bra jobb när det gäller detta. Under hösten kommer journalerna rulla igång. Håll utikik.

För detta är  ju också ett bra sätt att dra nytta av ett nätverk. Nu kan vi alla tillägna oss en stor del av all den kunskap som vi lagrar i landstingens datasystem. Och vi kan få mer kontroll över våra egna liv.

I morgon ser jag fram emot min första träff med samverkansnämnden. Där träffas landstingen i Kalmar, Jönköping och Östergötland och avhandlar de frågor som vi har gemensamt i vår region. Bland annat hur vi ska utveckla cancervården – under året kommer mycket att hända. Jag får återkomma med en rapport om det.

Ha det så gott och njut av vårsolen!

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

En tanke på “Dra nytta av nätverk!

  1. Ping: Dra nytta av nätverk! - Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s