Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Interpellation till landstingsfullmäktige om stomiprodukter

Lämna en kommentar

Under gårdagen skickade jag och Christer Jonsson (C) in en interpellation om stomiprodukter i vårt landsting. Och sen följande pressmeddelande:

Stomipatienternas oro måste tas på allvar

Landstinget i Kalmar län ska börja upphandla stomiprodukter och leverera dem hem till patienterna. Hittills har stomipatienterna kunnat plocka ut de produkter som bäst passar deras behov på valfritt apotek i landet. Denna förändring har väckt stor oro bland länets stomipatienter och blottat ett antal frågor som den politiska majoriteten i landstinget måste svara på.

För en stomipatient är valet av vilka produkter man använder en högst personlig fråga. Det handlar om vad man är van vid, vad man känner sig trygg med och berör i väldigt hög grad den personliga integriteten. Ingen vill riskera att något går snett när man lämnar hemmet, träffar andra människor eller är på resa. Möjligheten att plocka ut stomiprodukter inom det nationella förmånssystemet från ett apotek varsomhelst i landet försvinner nu. Litar man inte på produkterna väljer man att stanna hemma. Därför är utbudet av produkter, när landstinget ska genomföra en upphandling, väldigt viktigt för att möta varje patient i hans eller hennes situation.

Det underlag vi sett om upphandlingen väcker också frågor kring vilka drivkrafter landstinget har för att genomföra denna förändring.

Vi har fått många frågor och varit i kontakt med oroliga stomipatienter den senaste tiden. Därför kommer vi att vid fullmäktige nästa vecka ställa en interpellation om upphandlingen av stomiprodukter till Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Interpellationen bifogas i detta mail.

 

För mer information:

Christer Jonsson (C), 070-32 12 03

Malin Sjölander (M), 076-787 07 50

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s