Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Förbereder landstingsfullmäktige…

Lämna en kommentar

I dag skriver Johan Gustafsson och jag om ett urval av de förslag och synpunkter som vi kommer att framföra under torsdagens och fredagens landstingsfullmäktige. Håll till godo!

”Vi bor i ett avlångt län, men vårt ansvar för alla som lever och verkar här kvarstår. När det gäller vården råder stor ojämlikhet. Och när vi läser Socialdemokraternas budgetförslag för de närmaste åren hittar vi sorgligt nog inga förbättringar. Länets glesbygd blir fortsatt utan distriktssköterskor på viktiga orter. Vi moderater vill så fort som möjligt satsa just på distriktssköterskemottagningar, men också på fler filiamottagningar som kan säkerställa en god tillgänglighet och särskilt då för de äldre patienterna.

Vi moderater är också beredda att se över hur vi levererar vård till både de som söker sig till primärvården och akutmottagningarna. Vi ser att många vänder sig till länets akutmottagningar istället för till sin jour- eller vårdcentral. På sjukhuset i Oskarshamn har primärvårdens jourverksamhet integrerats med sjukhusets akutmottagning vilket varit mycket framgångsrikt. Därför vill vi att en sådan lösning införs även i Västervik och i Kalmar. Tyvärr säger Socialdemokraterna nej till vårt förslag, ett förslag som hade svarat mot människors behov av vård när de behöver den och där de behöver den.

Ekonomiskt ser framtiden dyster ut för länets sjukvård. Socialdemokraterna visar att de inte klarar att ta ansvar och leverera en stabil ekonomi. Den nyvalda rödgröna regeringen avskaffar den kömiljard som minskat alla väntetider i vården. Hur ska man ersätta de 100 miljoner kronor som årligen tillförts vårt landsting under alliansregeringen? Vi saknar idag besked, såväl från de rödgröna landstingspolitikerna som från regeringen. Samtidigt har landstingsskatten höjts två gånger under den gångna mandatperioden. Men ekonomin har trots detta inte blivit mer stabil. Hälso- och sjukvårdsverksamheten fortsätter exempelvis att gå med en förlust på 100 miljoner per år. Frågan är när nästa skattehöjning kommer. Något som vi moderater kraftigt motsätter oss.

Cancervården står inför stora utmaningar. Väntetiderna måste kortas rejält. Samtidigt ser vi en brist på både specialistsjuksköterskor, onkologer och andra nyckelpersoner i cancervården. Socialdemokraterna har bara skrapat lite på ytan när det gäller satsningar på cancervården. I valrörelsen lovade dessa socialdemokrater en cancersatsning på över 50 miljoner kronor. Av detta visar det sig nu endast ha blivit en tummetott.

Socialdemokraterna har inte fokus på sjukvårdens framtida utmaningar och kan därför inte ta fullt ansvar för vårdens utveckling här i Kalmar län. Därför behövs mer moderat sjukvårdspolitik som sätter dig som patient i centrum.”

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s