Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Det är så logiskt….

Lämna en kommentar

Denna veckan har jag stött på flera småföretagare som kommer att drabbas hårt, mycket hårt, av ett regeringsbyte på söndag. För att vara tydlig:  En småföretagare kan vara man, kvinna, ung, gammal, bo på landet, i staden, vara rik, fattig, jobba heltid, deltid eller nattetid med sitt företag. Det som oftast knyter dem samman är strävan att få förverkliga sin dröm. Drömmen om gårdscafét, drömmen om det lilla familjehotellet, drömmen om det lilla byggföretaget, eller drömmen om den lilla byskolan. Inte sällan stöter vi på dem i småstäder och på landet. I somliga partier tror man tyvärr att restauranger t ex  bara finns i storstäderna (se tidningsklippet). Inget kunde vara mer fel. Det är här man måste ordna saker själv. Vill vi ha ett café, ja då får vi starta ett. Starbucks lär inte öppna ett coffe house här i första taget.

Och då blir det så att undersköterskan, som jobbar på kommunen, öppnar ett café på helgerna. Och sen sommaren. Och sen vissa vardagar när hon har beställningar. Och drömmen finns där om att en dag, om jag har tur, kunskap och tillräckligt många gäster, då kan jag sluta på mitt ”vanliga” jobb och bara arbeta med mitt lilla café. Och om allt går riktigt bra kan jag också anställa någon driftig kille eller tjej, först på sommaren – sen även lite mer under lågsäsong.

Den historien är vanlig, väldigt vanlig. Och lika vanlig är numera solskenshistorierna om dessa män och kvinnor som faktiskt har kunna leva sin dröm, att bara få jobba med sin egen verksamhet. Och det utan att en partner eller familjen måste bidra till försörjningen. Tack vare att vi Moderater, tillsammans med allianskompisarna, de senaste åren lättat på de avgifter och moms som man annars ska betala. Matmomsen är den enda där du har 12 procent i inköp, men sen ska du ändå betala 25 procent till staten. Det vill säga att du betalar de 12 som inköpet motsvarade, sen – utöver det – ska du ta 13 procent av förtjänsten på arbetet, tillagningen av maten, och betala. Varför? Ingen kan ge något bra svar på detta. Och att denna avgift på 13 procent just drabbar dessa småföretagare som ofta lever under marginalen känns väldigt orättvist. Och momsen i mataffären kommer fortsatt vara 12 procent, men inte på restaurangen bredvid. Trots att köttbullarna i princip är helt lika. Varför? Det verkar vara helt ologiskt.

Samtidigt, som spiken i kistan ska de röd-gröna ta bort den lägre arbetsgivaravgiften för unga. Istället för att jobba och få lön, ska dessa gå ut i arbetslöshet, in i AMS-åtgärder och sen ut som praktikanter. Till en betydligt lägre ersättning. Orimligt.

Logiskt sett borde det ju vara positivt med fler som startar och driver eget. Anställer folk. Betalar in skatt till stat, kommun och landsting. De anställda betalar in skatt. Med skatten kan vi t ex anställa fler inom vården, omsorgen och skolan. Eller bygga vägar och järnvägar.

Ologiskt är att ta beslut om att ta död på dessa företag, göra företagare och anställda till arbetslösa. Bli av med skatteintäkterna. Höja skatterna för de som har kvar jobbet och sen fördela ut skatten till de som blev arbetslösa.

Den logiken gör att min röst på söndag kommer att vara på Moderaterna, och vill du få ännu mer logik i riksdagen så röstar du på mig! Urban ahlin

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s