Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

ALLA jobb är viktiga – du behövs!

Lämna en kommentar

IMG_1049Igår åkte vi runt i vårt län och träffade campingföretagare. Ägare till små företag som kämpat i många år för att få verksamheterna att gå runt. Många tror att detta är företag som inte har så stor betydelse för arbetsmarknaden, men just Kalmar län det mest campingintensiva länet i landet. Turismen i länet omsätter ungefär 3,5 miljarder om året, campingarna runt en halv miljard. Idag sysselsätts 3 500 personer  inom besöksnäringen, på sommaren stiger den siffran till 10 000!! I Kalmar län!

Då får man en konkret bild av hur viktig denna näring är i vårt län, och inte minst för alla unga – som ska ut på sina första sommarjobb. 7 000 sommarjobb är en ganska stor siffra. På de campingar vi besökte är i princip alla sommarjobbare under 26 år, vilket innebär att de som anställer dem idag betalar halv arbetsgivaravgift. För en relativt liten, familjeägd camping (som de vi träffade igår) handlar det om ca 100 000 kronor om året. Pengar som dels går till att kunna anställa fler, de får jobba både för- och eftersäsong, man vågar bemanna upp de tider då inte rusningen är som störst. Vilken sen ger att fler uppskattar servicen, och fler bokar in sig – även i maj och september. Och om fler bokar in sig… ja då blir det fler arbetstillfällen. Och arbetstillfällena skapas inte bara på själva anläggningen. De skapas också i orten. Om fler turistar i t ex Gamleby eller Köpingsvik i september, då kan fler restauranger ha öppet, fler handlar på ICA, fler tankar på macken och då leder det i sin tur till fler jobb. En positiv spiral, som i princip finansierar sig själv då fler jobbar och betalar skatt, färre går på bidrag.

Nu finns det förslag från de rödgröna att ungdomsmomsen ska bort, istället ska man sätta till traineeplatser inom vård och omsorg. Det innebär att de ca 15 000 unga som idag har jobb inom exempelvis service- och turistsektorn, med en snittlön på 21 000 kronor ska få sparken. Sen ska de vallas in på statliga traineejobb – lönen blir istället 14 000 kronor, jobbet blir tidsbegränsat till ett år. Och campingarna, restaurangerna, butikerna och mackarna i de här orterna, inte sällan på landsbygden, får skära ner på öppettider och service.

Vem tjänar på allt detta? Den frågan fick jag igår av företagarna. Jag kan inte svara på det. Jag vill inte kapa de ungas rätt till riktiga jobb. Jag vill att fler ska få chansen.

Därför lägger jag min röst på Moderaterna på söndag. Om du är ung och vill jobba även i framtiden, bör du göra samma sak!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s