Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

En vecka kvar…

Lämna en kommentar

Söndag morgon, lite sliten efter en lång och väldigt rolig kampanjvecka! Med en grand finale igår på Stora torget i Västervik, med massor av glada västerviksmoderater och hundratals nyfikna väljare!

Ikväll drar det ihop sig till debatt mellan statsministern och hans utmanare. Efter Expressens debatt tidigare i veckan börjar de två alternativen mer och mer utkristalliseras. Moderaterna, tillsammans med Alliansen, står för en tydlig jobbpolitik. Där vi t ex satsar på skolan, lärarna, vården. Vi försvarar och förstärker viktiga pusselbitar som t ex kärnkraften, för att trygga elförsörjningen för såväl hushåll som industri. När jag i debatter och samtal pratar om allt detta finns det en del motståndare som närapå fnyser när jag nämner arbetslinjen. Trist. För det är ju när många jobbar som vi är många som kan vara med och betala – via skatten – för de som inte förmår att arbeta. Fler som jobbar höjer pensionerna. Fler som jobbar skapar tryggare skyddsnät. Och fler som jobbar tillför fler skattekronor till sjukvården, skolan och äldreomsorgen.

Nu finns det tyvärr krafter som vill att vi tar bort jobb, som t ex restaurangjobb, städjobb, sommarjobb inom omsorgen, jobb på campingar och hotell, jobb på caféer, jobb inom handel osv, vilket hela den samlade oppositionen nu föreslagit. Dels genom att höja arbetsgivaravgifterna för unga, så att de blir dyrare att anställa och dels genom att införa en högre moms på mat som köps på ett cafe, dessa partier anser att vi ska handla all mat på ICA eller COOP. Och i stället för att få vanliga jobb ska dessa blivande arbetslösa ungdomar sysselsättas inom en 90-dagarsgaranti. Inom statens försorg. AMS och liknande.

Jag hamnade mellan två jobb när jag var i 20-årsåldern. Fick ”ungdomspraktik”. Det innebär att man gick till ett jobb varje dag, men fick lön av Försäkringskassan. Någon som är riktigt illa för självförtroendet. Jag hade hellre sett att jag fått ett riktigt jobb, med riktig lön. Om sen arbetsgivaren fått en skattelättnad eller avgiftsbefrielse hade inte spelat någon roll. Det hade varit ett jobb. Inte AMS. Eller liknande.

I morse läste jag om en kvinna som driver cafe någonstans på landsbygden i vårt vackra, avlånga land. Innan våra reformer för ungdomsjobb så slet hon dygnet runt, oavlönad. Fick några kronor över då och då, men i det stora hela var hon beroende av att maken kunde stötta. Idag driver hon ett företag med några få extrajobbare och hon jobbar och lever på sin verksamhet. Detta är ett oerhört starkt inlägg i jämställdhetsdebatten. Att vi i Alliansen under dessa år förenklat för kvinnor att bli egna företagare inom en mängd områden, förenklat för dem, gett dem chansen att leva på sin verksamhet och att känna sig självständiga.

Så som kvinna, dock inte egen företagare (men drömmen finns där), och förtroendevald så vädjar jag: Rösta för verklig jämställdhet på söndag. Lägg din röst på mig!

kryssa_malin fb annons

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s