Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Jämställdhet i praktiken!

Lämna en kommentar

I måndags var jag på en debatt i Kalmar om jämställdhet och demokrati. Där dök frågan om hur vi får in fler kvinnor i politiken. Ska vi kvotera?

Föga förvånande svarade de rödgröna JA!! Jag och allianskompisarna svarade som alltid nej. Inte för att vi är emot fler kvinnor i politiken, utan för att det finns andra sätt att främja mer jämnt fördelade listor. I min egen hemkommun har vi 36 namn på kommunlistan, varav 17 är kvinnor. Inte illa. Mer uppseendeväckande blir det om man kikar på topp-tio. Där är sju kvinnor!! För tydlighetens skull – 70 procent! Här är det månne dags att kvotera in männen? Skämt åsido. De klarar sig nog…

Men mer intressant är att fundera på varför vi fått in så många kvinnor i vårt parti, så fort. För många av mina nya partiväninnor är nya på listan. En faktor är att ha ett klimat i partiet där vi lyssnar på varandra, inte bara låter den som pratar högst och mest ta plats. Och att vi faktiskt lyssnar på riktigt, tar till oss av det vi säger och försöker föra in de nya perspektiv som ju ofta kvinnor levererar.

Långsiktigt handlar det också om att utbilda, coacha och mentora varandra så att vi vågar ta uppdrag och kliva fram ett steg på den politiska arenan. Skicka iväg den nya killen och tjejen på interna utbildningar. Delegera ansvar för arbetsområden. Våga lita på varandra.

Och kanske mest viktigt av allt: ha roligt ihop. Vi lägger ju en stor del av vår fritid på att jobba med partiarbete – det ska vara lätt att hoppa ur sängen en lördagsmorgon och träffa kampanjkompisarna på torget.

Och det är exakt vad jag ska göra imorgon! Ses vi där?

20140905-084531-31531282.jpg

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s