Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Det händer – och det händer här…

Lämna en kommentar

IMG_1539”Men sånt där händer väl inte i Västervik?”

Ja, den kommentaren fick kvinnan från kvinnojouren efter att ha berättat om sin verksamhet och om hur ett helt vanligt ärende hos kvinnojouren kan se ut. Och liknande kommentar hörde jag på nyhetsmorgon i morse, då en kvinna som flytt sin man efter år av misshandel och terror berättade om sina upplevelser. Hennes omgivning sa samma sak då det efter uppbrottet kom fram hur hon levt. ”Nä, men sånt där händer ju bara inte. Och inte en så stark person som dig.”

Men tyvärr händer det. Och det händer alldeles för ofta. Kvinnojourernas verksamhet är igång alla årets dagar, det finns alltid ett nummer att ringa om det smäller. Och det boende som finns i just vår kommun är alldeles för ofta bebott, runt tre fjärdedelar av året. Här bor kvinnor och barn som inte vågat stanna hemma, som inte klarar av en smäll till. Och som vågat ta steget mot ett nytt liv, i frihet.

De som jobbar med kvinnojourerna är helt ideella, man gör det på sin fritid. Kommunerna ger ekonomiskt bidrag till kostnader och hjälper till att finansiera olika boenden, t ex får man hyra hotellrum när de permanenta tillflyktsbostäderna är fulla. Men det stora jobbet ligger här i Västervik på ett tiotal personer. Och det är kompetenta kvinnor jag träffade igår när jag fick förmånen att ta en pratstund med dem. De har jobbat med detta i många år, de har sett det mesta.

Mötet blev en väldigt stark upplevelse för mig och det kommer att ta tid att smälta allt jag lärt mig. Först och främst det engagemang de lagt ner under alla dessa år. Så mycket som de ger av sig själva. Men också de utmaningar de står inför. Det är idag inte helt lätt att nyrekrytera frivilliga som kan hjälpa till med jouren, de behöver bli fler. Samhällsfunktioner runt om kring den drabbade kvinnan behöver fungera snabbare och effektivare. T ex vården, bostadsförmedling, rättsväsende och advokater. När en misshandlad kvinna väl tar mod till sig och flyr så måste det gå fort, och hon måste mötas av både diskretion OCH förståelse. Inte minst i en liten stad där man lätt känner sig uttittad. När hon hamnar på sjukhuset räcker inte att bli bara omplåstrad – traumat måste tas om hand också. Trygghet att få tak över huvudet – akut och i framtiden . Idag sitter ofta den som slår kvar i orubbat bo – samtidigt som kvinnan och barnen får leva i kappsäck. Domare måste sluta utdöma straff i den lägre delen av straffskalan, inte sällan kommer en man som snudd på tagit död på sin hustru undan med ett års fängelsestraff, utsläppt efter åtta månader. Och vi behöver fler advokater som har kvinnofrågor som specialitet. När hon väl flyr är det många juridiska spörsmål som snabbt ska tas om hand.

Positivt är att vi har blivit bättre på att förstå att det finns kvinnor som far oerhört illa. Den Alliansregering vi har under mandatperioden ökat jämställdhetsanslaget med 2,6 miljarder – varav hälften gått till att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Carin Göthblad har senaste åren arbetat med att utreda vad vi kan göra bättre i framtiden, t ex föreslås att det är den slagna kvinnan som ska få behålla sitt boende.

Inför mandatperioden som kommer vill vi fortsätta satsa på arbetet mot våld i nära relationer. Viktigt är att vi ser över kvinnojourernas finansiering så att den blir långsiktlig. Verksamheten är alltför sårbar idag. För att kvinnan ska kunna röra sig fritt utan att känna sig utsatt ska elektronisk fotboja kunna användas vid fler kontaktförbud. Och på det rättsliga planet ska vi utvärdera grov kvinnofridskränkning för att se om straffskärpningen haft effekt. Om inte överväga ytterligare straffskärpning.

Nu hoppas vi att det säkrar upp våra kvinnojourer. Trots att de egentligen inte borde finnas. Trots att det inte borde finnas en enda kvinna som går hem från jobbet med ångest för vad som ska hända när mannen kommer hem.

Men jag är glad att vi har sådana starka, varma och kompetenta tjejer som de jag träffade igår – som är en livlina när allt rasar.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s