Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ja, kärnkraften ska vara kvar i länet!

Lämna en kommentar

Igår var vi i Oskarshamn och träffade dels våra partikompisar som kampanjar i valstugan, och dels fick vi tillfälle att prata med media om vår syn på kärnkraften i länet.
Kärnkraftverket i Oskarshamn är en viktigt faktor för hela syd- och mellansverige när det gäller energiförsörjningen. Särskilt för vår industri, som många gånger är väldigt energiintensiv. Bortfallet efter nedläggningen av Barsebäck var oerhört stort och vållade problem för de längst i syd, och Oskarshamn är större och levererar mer. Vilket skulle innebära en väldigt osäker tillgång på el. Skillnaden mellan norra och södra Sverige kommer att ge sig tillkänna ekonomiskt vid kalla vintrar eller torra somrar. Vi konsumenter och företagen blir sårbara ekonomiskt. Och faran är att vi köper in kolkraft från grannar. Något som känns väldigt främmande för mig. Och för länets del är det tusentals jobb som försvinner, dels i själva kärnkraftverket, men också hos underleverantörer, hotell, restauranger (som är fulla i kringkommunerna då revisioner och byggen pågår) och även de industrier som förbrukar stora mängder el.
Nu finns det ett förslag på att först bygga en forskningsreaktor i Oskarshamn, och vi ser mer än gärna att så sker. Men även att ägarna påbörjar det långa arbetet med att projektera för nya reaktorer.
Det kommer inte att bli lätt. Miljöpartiet vill ha bort hela anläggningen, och idag berättade vänsterns Jonas Sjöstedt att han är inne på samma bana.
Jag kan inte låta bli att fundera på vad Socialdemokraterna hamnar i för sits om de väljer att regera med dessa två partier. Kommer våra länsrepresentanter att ta ett så förödande beslut för vårt län under en rödgrön regering?

Jag är stolt över den kompetens som vi har kring kärnkraft i vårt län. Och jag lovar att slåss för dess överlevnad och utveckling ända in i kaklet!

20140820-214245-78165360.jpg

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s