Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Skolan, vården och omsorgen ska inte vara en arena för vänsterexperiment!

Lämna en kommentar

För några veckor sedan berättade landstingsvänstern om hur man ville testa sex timmars arbetsdag på Västerviks sjukhus för att ”se vad det skulle kosta”. Idag publicerade tidningen mitt svar på vad det skulle kosta.
Läs gärna artikeln nedan:

Nyligen presenterade Vänsterpartiets landstingsgrupp sitt sjukvårdsprogram inför valet. En av huvudfrågorna är att man så fort som möjligt vill komma igång med sex timmars arbetsdag på sjukhuset. Man vill testa på en avdelning nu, för att ”vi vet inte vad det skulle kosta, det är därför man måste prova”.

Detta är inget annat än experimentverksamhet i vården. Och vi vet vad det kommer att kosta.

Matematiken är enkel. Varje arbetad timme i Sverige lägger grunden för vår gemensamma välfärd. När fler går till jobbet så kan fler vara med att bidra till att skolan ger alla elever en bra start i livet och att sjukvården kan hålla högsta kvalitet samt komma människor till del när de behöver den.

Trots att Sverige behöver fler som arbetar så går vänstern till val på att vi ska arbeta färre antal timmar. Och det är vården, skolan och omsorgen som kommer att få betala.

Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att en arbetstidsförkortning med tio timmar i veckan – som Vänsterpartiet föreslår – riskerar att innebära ett samlat skattebortfall på cirka 310 miljarder kronor i hela landet. I Kalmar län beräknas skattebortfallet vara 2,6 miljarder kronor. I landstinget skulle det innebära att skatteintäkterna minskar med 890 miljoner per år. Mycket pengar, särskilt som driften till hälso- och sjukvårdsförvaltningen ligger på 2,1 miljarder. Detta innebär att nära nog hälften ska bort. Eller psykiatriförvaltningen i länet som kostar 300 miljoner per år, primärvården 70. Nu nämner inte vänsterpartisterna med ett ord hur dessa 890 miljarder ska prioriteras, men väljarna bör i alla fall ställa sig frågan innan de röstar bort alla dessa skattekronor.

I vår kommun skulle det röra sig om 260 miljoner kronor i mindre skatteintäkter i vänsterns förslag. Som jämförelse ligger barn- och utbildningsnämndens budget på cirka 700 miljoner och socialnämndens på 800 miljoner kronor. Det är mycket pengar som kommer att försvinna för nämnderna.

Sedan alliansregeringen fick väljarnas förtroende 2006 har 250 000 fler personer ett jobb att gå till. Nu ökar vi den ambitionen med att ytterligare 350 000 personer ska ha ett jobb innan år 2020. Det är rätt väg att gå för att säkra de resurser som ska ge oss världens bästa skola, vård och omsorg.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s