Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ge våra ungdomar en bra start i livet!

Lämna en kommentar

Idag har jag en debattartikel om ungdomsjobben i Barometern!

Röd-gröna hotar jobb för unga

Nu börjar sommaren gå mot sitt slut. Många har njutit av sin semester. Men väldigt många har jobbat och tjänat extra pengar.

För sommaren innebär det att besöksnäringen blomstrar i hela vårt län. Jobben blir fler, främst för de som befinner sig längst ifrån arbetsmarknaden, till exempel unga eller utlandsfödda.
Jobben är vår viktigaste fråga. Utan jobb kan vi inte leverera vård, skola och omsorg. I just vårt län är besöksnäringen många kommuners jobbmotor. Besöksnäringen har utvecklats starkt de senaste tio åren och omsatte 275 miljarder kronor under 2012. En ökning med 85 procent sedan början av det här seklet.
I dag sysselsätter besöksnäringen över 400 000 människor i Sverige, enligt siffror från Visita. Nära hälften av dessa är under 26 år, dessutom drivs mer än hälften av hotell- och restaurangföretagen av utlandsfödda.
Under 2012 ökade antalet anställda inom restaurangbranschen i vårt län med 12 procent i åldersgruppen 16–24 år, samtidigt som övriga arbetsmarknaden ökade med 1,5 procent för dessa. Det betyder att jobben blir fler och då främst för de unga som vi vill ge en rättvis chans att komma in på arbetsmarknaden.
I dag är det just turismindustrin som tillför flest arbetstillfällen i hela vårt land. Vi i Kalmar län har stora aktörer inte bara i Kalmar och på Öland, utan längs med hela kusten och i inlandet. Ju bättre det går för dessa, desto bättre går det för länet i sin helhet. Och de riskerar ett stort bakslag om Socialdemokraterna vinner valet i höst.
De går till val på höjd restaurangmoms och fördubblad arbetsgivaravgift för unga under 26 år. Det är en dubbelstöt som riskerar många jobb som växt fram tack vare regeringens reformer.
Om jobben ska fortsätta att bli fler behöver vi skapa förutsättningar för alla framtidsbranscher, inte slå undan fötterna på dem. Därför tänker vi fortsätta skapa förutsättningar för att Ölands och Smålands jobbmotor ska blomstra, växa och skapa jobb även i framtiden.

Malin Sjölander (M), riksdagskandidat

 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s