Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Sådan är kapitalismen….Eller?

Lämna en kommentar

Idag har vi landstingsfullmäktige i Borgholm. Långa agenda, många intressanta ärenden. Men det vi fastnade på nu på förmiddagen var det ärende som skulle revidera vårt vårdval. Vissa förbättringar har gjorts, det ska bli lite lättare att driva filialer t ex. Något som är bra för landsbygden. Men fortfarande är avtalet kring vårdvalet ett mastodontdokument som i detalj reglerar hur de olika aktörerna ska jobba. Exakt hur. Och det kan väl tyckas positivt att vi vill kontrollera hur vården utförs. Men samtidigt har vi beslutat om ett vårdval där vi ska tillåta såväl offentlig aktör – landstinget – som privata utförare. Och då blir det inte lätt att var en småföretagande läkare som vill starta eget. Allt är reglerat och styrt, inte stort manöverutrymme. Vi som sitter i opposition är tveksamma till hur villig man är att släppa in nya vårdföretag i vårt län. I andra län har antalet nya vårdvalsenheter ökat rejält, hos oss knappast inget alls. Istället har vårdvalet blivit en koloss som ger få eller inga möjligheter att driva en liten läkarmottagning utanför städerna. Ett exempel på detta är Överum. Där är det en upprörd stämning som råder. Framtiden för den filial som finns är osäker – och fortsätter att vara det med det vårdval vi nu har.

Vi kunde ta del av en lång debatt om detta. Med rätta. Sen gled vi in på vinster i välfärden. Detta på grund av att Vänsterpartiets representant gick upp i talarstolen och sa ungefär: ”För det vet ju alla, att de som driver privata vårdcentraler överhuvudtaget inte allas bryr sig om patienterna. De är bara ute efter pengarna.” Och det är ju enligt V hela idén med vårvalet enligt oss ”borgare”.

Jag – och fler med mig – blev chockade över det synsätt på människor som man har. Tror Vänsterpartiet inte att läkare som driver vårdcentraler gör det av intresse för sitt arbete, sina patienter och en vilja att uträtta den bästa vården?

Under åren har jag haft förmånen att träffa flera privata vårdgivare. Jag har fått se utdrag på den inköpsbudget, på flera miljoner, som man måste låna ihop till innan man ens kan låsa upp dörren och ta emot första patienten. Många belånar hus och hem och släktingar får stötta. Och sen väntar många år av mer eller mindre oavlönat arbete, ett slit för att betala räkningar och skulder. Och massor av nöjda patienter. Så ser verkligheten ut för dessa ”giriga” läkare (som de kallas av Vänsterpartiet).

Jag vet att det finns stora riskkapitalbolag som också driver vårdcentraler. I vårt län finns inte ett enda representerat. Men nu finns det faktiskt regelverk för hur pengar får röra sig utanför landet.

Istället måste vi våga lita på att de privata vårdcentralerna förvaltar den vinst de med tiden eventuellt får. För många är det ett livsverk. Precis som för en snickare. Eller hårfrisörska. Eller en tandläkare. Och det måste väl vara bra att de med tiden går med vinst, kanske kan expandera, anställa fler?

Vi måste våga tro på människor och att de allt som oftast tar kloka beslut. Även när det gäller vårdvalet.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s