Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Hur låter vi våra företag växa och frodas?

Lämna en kommentar

Idag kom besked från restaurang KM i Kalmar att de väljer att stänga verksamheten helt och avveckla restaurangen efter 16 år. 12 personer blir utan jobb. Varför? För några månader sedan brukade en gäst kokain inne på restaurangen, något som vare sig ägare eller personal såg. Det gjorde dock polisens privatspanare. Och det är bra att polisen agerar hårt mot knarket. Men i det här fallet valde socialnämnden att dra in restaurangens serveringstillstånd efter händelsen. Ingen varning eller dialog. Ingen andra chans. Nu väljer krögarna istället att avveckla.

För några dagar sedan deltog jag i en framtidsdag med Svenskt näringsliv i just Kalmar. Och där fick jag chansen att få umgås med andra Kalmarföretagare. Och en av problembilderna som de målade upp, när det gäller företagsutveckling, är en snäv syn på företagande. I många kommuner har man skapat regelverk och policys som försvårar för företag. Så ska det inte vara. Det ska vara enkelt och roligt att driva företag.

Själv jobbar jag på Skatteverket, ett verk som en gång i tiden hade dåligt rykte i just dessa avseenden. Man ”satte dit folk” – det var så man uppfattades. Idag, 2014, är vi i första hand en servicemyndighet till medborgare och företag. Vårt uppdrag är att hjälpa till att göra rätt. Via samtal och dialog. Exakt så måste även andra myndigheter börja jobba. Vi kan inte utgå ifrån att alla är ”skyldiga”, det händer faktiskt att folk begår reda misstag. Och då måste man få chansen att göra om, göra rätt. Och det är roligt att höra företagarnas syn på just Skatteverket, vi har lyckats. Vi har ett förtroende för varandra idag.

Jag vet kommuner, bl a min egen, där vi har kommit en bit på väg. Vi har en ansvarig tjänsteman som jobbar med t ex krögare för att utbilda och tillsammans se hur verksamheterna fungerar. Om något verkar tokigt så pratar man om det och reder ut det. Sen finns det självklart de som inte sköter sig alls, upprepade gånger. Och då ska de inte ha sitt tillstånd.

Men min slutsats är – som så ofta i mitt parti – vi måste våga tro och lita på människan. Vi måste tro att vi vill göra rätt. Ansvar under frihet kan man komma långt med.

Jag vill i alla fall avsluta med att önska de berörda krögarna stort lycka till i framtiden, oavsett vad de väljer att satsa på i framtiden. Sverige behöver er företagare!

 

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s