Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Det som är viktigt…

Lämna en kommentar

IMG_5775Den gångna veckan har det varit full fart! Mycket jobb och många roliga möten med väljare och företagare i länet.

Moderatgänget i Västervik hann med att knacka dörr, vi hade förmånen att få träffa många västerviksbor som hade mycket positiva synpunkter på det vi gör, men även en del mindre positiva. Folk är nöjda med det hårda arbetet som gjorts för att ordna kommunens ekonomi, det går framåt med satsningar på Gotlandstrafik, äventyrsbad och Slottsholmen kommer att få ett nytt liv. Samtidigt behöver vi satsa mer på skolan och förskolan. Och det ska vi göra. Barnen och ungdomarna är ju de som en dag ska fortsätta utveckla vår fina kommun. Det är viktigt.

I fredags var jag med på Svenskt näringslivs framtidsmöte i Kalmar. Där fick vi dels en dragning om hur SN ser på EU-valet och om hur viktig frihandeln är för våra företag. Oerhört många arbetstillfällen hänger på att vi kan låta varor och tjänster flöda över gränserna. Och vi fick tillfälle att samtala i grupper. Om vad för styrkor vårt län besitter, och vilka utmaningar vi har att arbeta med. Bland annat efterfrågas en infrastruktur värd namnet. Vi saknar en kustjärnväg, vi saknar en motorväg genom länet, på många sträckor på E22 är det 50-väg som går snudd på genom folks vardagsrum och skolgårdar. Vi talade också om attityder. Vi måste hitta en vi-känsla i länet. Vi måste lära oss att tro på att om det går bra för Kalmar, då går det också bra för Hultsfred, eller Västervik. Idag finns i vissa fall en misstänksam attityd mot ”utomsocknes”, den är inte någon vidare framgångsfaktor.

Vi måste samarbeta och hitta synergier i hela länet, och börja arbeta mer ihop med våra grannlän. Vi måste också hitta bättre vägar för att förse våra företag och skolor, sjukhus osv med rätt arbetskraft. Inom kort kommer det att saknas mängder av yrkesbehöriga inom alla kategorier. Vi måste hitta nya, smarta sätt att kompetensutveckla och matcha. Kan vi hitta nätverk inom kommunsfären för att stärka utbildningssatsningar? Och var kommer företagarna in när vi jobbar med kompetenslyft?

Och vi måste arbeta med att förändra synsättet på myndighetsutövning. Fortfarande upplever små- och medelstora företag att de jagas av myndigheter. Det är fortfarande svårt och krångligt att söka och få diverse tillstånd i flera av länets kommuner. Vi måste gå över till en grundsyn som baserar sig på att vi ska ge service till medborgare och företag. Inte övervaka och försvåra. Jag vet att många har kommit långt med detta, men ännu finns det kvar att göra. De flesta vill göra rätt och göra rätt för sig. Det måste vi alltid utgå ifrån. Det är viktig.

Med allt detta i huvudet, positiva tankar och inspirerad till tusen tog jag sen helg. En lugn och skön helg i Värmland, på landet, med familjen. Rena definitionen av att bara vara. Ätit gott, myst, fikat, fixat födelsedagskalas, pratat och skrattat. Umgåtts på riktigt. Och det är också väldigt, väldigt viktig för mig.

 

 

 

 

 

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s