Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Är vinsterna verkligen problemet?

Lämna en kommentar

Idag publicerar Aftonbladet en undersökning som säger att 6 av 10 svenskar vill förbjuda ”vinster i välfärden”. Det kan jag respektera. AB har tillsammans med andra drakar och SVT utfört en väl genomtänkt kampanj mot privata företag som levererar det som media förenklat kallar ”välfärd”. Tydligaste exemplet på detta var Koppargården. Det drevs i privat regi. DN slog på stora krigstrumman och TV hängde på. Lite senare började personalgrupper yttra sig. Varför kom inte våra kommentarer med? De positiva berättelserna ”föll bort”. Fortfarande har dessa media helt ignorerat den personalen, det är andra branschtidningar som fått berätta deras historia. Och Koppargården har istället blivit ett varnande exempel för hur media kan styra en fråga åt ett visst håll. Idag drivs Koppargården kommunalt. Och det har blivit sämre. Tyvärr har det reportaget inte gjorts ännu… Vare sig av DN eller SVT.

Personligen anser jag att om man jobbar med människor, i vård, omsorg, förskola eller skola, finns det inget utrymme för att misslyckas.  Jag har själv arbetat som lärare i många år. Varje dag var jag tvungen att ge 100 procent. Lyssna in elevernas behov och lösa problem utifrån varje given situation. Visst hade jag väl synpunkter på arbetsgivaren. Lön och lokaler kan väl alltid bli bättre, och det är klart att det är tidvis frustrerande att jobba i en stor, offentlig och toppstyrd organisation. Men allt detta visste jag innan jag började på skolan. Ändå valde jag att gå lärarutbildningen. Dessförinnan hade jag förmånen att få jobba på en liten privat skola, hur roligt som helst. Men den lades ner. Av kommunen. Eleverna protesterade – men den tidens röda styre ansåg att en vuxenutbildning fick räcka.

Nu rasar svenskarna mot vinster i välfärden. Att stora bolag plockar ut miljoner och ägnar tiden åt att ”vanvårda” barn och gamla. Men då förbjuder vi även vinster för de små företagen, som t ex undersköterskor startat inom hemtjänst. Inte sällan jobbar dessa 60-80 timmar per vecka, tar ut minimal lön och sen ska vinsten bort. Stackars slitande människor.  Vi förbjuder vinster för personalgrupper som valt att ta över och driva sin förskola. Vinsten kunde ha gått till en utbildning till medarbetarna. Eller till att spara för sämre tider för att säkra driften. Ska vi ta bort möjligheten för dessa personalkategorier att få starta eget? Ska inte våra undersköterskor få ges chansen att bli egna företagare. Eller lärare?

Nästa fundering. Om en snickare åker till ett dagis och bygger om, eller en rörmokare. Eller en målare. Ofta egna småföretagare. Då jobbar ju dessa åt ”välfärden” de dagar de är på dagiset. Ska vi förbjuda även deras vinster. Eller de som säljer mat, toalettpapper, operationshandskar osv till ”välfärden” De arbetar ju åt ”välfärden”. Hur gör vi med deras vinster? För annars så kan ju skattepengarna gå till stora multinationella företag? Och gud vet vad de kommer att användas till då?

Som sagt – jag förstår att folk förfasas efter att ha läst om alla ”larm” de senaste åren. Detta trots att välfärdssektorn idag har 70 miljarder kronor mer att förfoga över, jämfört med 2006. Men jag tror inte att vinsterna är själva problemet. För problemen med att en del utför ett slarvigare arbete, levererar sämre mat osv finns jämlikt i både privata och offentliga organisationer. Precis som med allt vi upphandlar – trafik, mat, nya skolor, kläder till vårdpersonal, osv – så hänger det på att vi, förtroendevalda och tjänstemän, klarar av att göra rätt beställning. Och kontrollera att vi får det vi har beställt. Och väldigt många lyckas med detta. Vi måste komma ihåg att varje dag går mängder av människor till sina jobb i såväl privat som offentlig omsorg och skola och gör ett fantastiskt jobb. Vi har hundratusentals nöjda ”kunder”. Och jag ser fram emot att få se det reportaget inom en snar framtid i något av SVTs samhällsprogram.

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s