Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ansvar?

Lämna en kommentar

Just nu är nyhetsflödet enormt. Vi bevakar den ryska björnens minsta rörelse i öst, vi funderar och spekulerar över det försvunna planet någonstans på södra halvklotet. Här hemma känns det att alla valrörelser börjat rulla igång. Våren har kommit, vi har fått sommartid och grillarna har så smått börjat pyra. Då blir det svårt att blogga av någon anledning. Det finns helt plötsligt så mycket att reflektera över så att reflekterande i sig blir lidande. Men det är också då det är mest välbehövligt att sätta sig och skriva, att tvingas samla ihop tankarna.

De som känner mig vet att jag är oerhört o-sportintresserad. Jag kan gilla lite OS, någon friidrottstävling eller någon söndag i tv-soffan framför längdåkning. Men i övrigt så är jag helt oengagerad. Ja, det kan många gånger vara ett handikapp. Men så är det.

Men inte ens jag kunde missa den fruktansvärt onödiga och tragiska händelse som igår helt lade en stor svart blöt filt över hela den allsvenska fotbollspremiären. En fyrabarnspappa blev slagen till döds på en gata i Helsingborg innan matchen, och staden i sig vittnar om rena krigsscener.

Idag läser jag allsköns förklaringar till det skedda, blandat med förslag på åtgärder. Hur mycket ansvar ska klubbarna ta? Är det polisens fel? Den inblandade kommunens? Regeringens? Och jag förstår att man är frustrerad idag. Någon måste ju hållas ansvarig för detta – eller hur?

Men hur jag än vänder och vrider på det så är det till sist en enda person som är ansvarig för gårdagens dödsfall. Gärningsmannen. Gärningsmannen tog ett beslut att slåss och bråka i Helsingborg. Gärningsmannen har förflyttat sina mentala gränser så att det är okej att slå och sparka på en människa tills personen i fråga har svåra hjärnskador. Under misshandeln har han/hon haft flera möjligheter att fundera på om det som sker är rätt. Den enda ansvariga är gärningsmannen. Gärningsmannen har ingenting med en fotbollsmatch att göra.

Och detsamma gäller bärsärkagången i Helsingborg. Hela restauranger slogs sönder och plundrades. Flera oskyldiga människor skadades. Detta har ingenting med sport att göra. Detta är vandalism. Och de ansvariga är de som beväpnade sig och slog och slog och slog. De har tagit helt medvetna beslut om att göra detta.

Det som samhället har ansvar för nu är att ta hand om alla skadade, ta hand om sörjande anhöriga, ta hand om en sargad stad och fånga in, döma och straffa de som begått gårdagens dåd. Det blir en tydlig signal om att man får INTE slå andra människor, man får INTE döda andra och man får INTE slå sönder andra människors egendomar. Oavsett om det gäller en fotbollsmatch, en demonstration eller bara en vanlig lördag.

 

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s