Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Kort Brysselrapport!

Lämna en kommentar

Sedan i måndags har jag och Karl Holst från Kalmar befunnit oss i Bryssel för att tillsammans med moderater från hela Småland för att lyssna, prata, ta del av och lära oss mer om hur Sverige faktiskt kan påverka i den gemenskap vi delar med 500 miljoner européer.

Bryssel är dock betydligt mer än arga taxichaufförer, våfflor och pampiga byggnader. Sverige har trots sin lilla storlek en stor närvaro här och vi började därför vårt besök med att träffa Svenskt Näringslivs Brysselkontor där vi fick höra hur dem arbetar med att värna svenska företags intressen i den stora Europeiska marknaden som faktiskt är världens största ekonomi, betydligt större än både Kina och USA.

Deras utmaningar här nere skiljer sig inte så värst mycket från deras arbete och utmaningar hemma i Sverige. Politiker och byråkrater som spenderar hela sina liv med att reglera och detaljstyra företag och marknader är alltid ett hot mot framförallt mindre företag och som vi alla vet är Småland småföretagarnas Mecka i Sverige så det är definitivt en fråga som rör oss.

Tisdagen började med en härlig promenad genom ett vårvarmt Bryssel och vi samlades sen vid entrén till Parlamentet. Efter rigorösa säkerhetskontroller fick vi sedan en intressant rundtur i världens största parlament. Dagens första talare var Krisjanis Karins, ledamot från Lettland och vårt systerparti där, som pratade otroligt engagerande om hur han såg på EU och framförallt läget i Lettland när det gäller den nära relationen till Ryssland. Han skickade även med en uppmaning till oss att vi måste börja fundera på säkerhetsläget i Östersjön och därmed också vårt hållningssätt till Försvarets resurser. En fråga som säkerligen kommer bli ämne för debatt en tid framöver.

Dagens andra talare var Sandra Kalniete, också hon från Lettland och vårt systerparti där. Hennes föräldrar blev deporterade till Sibirien där hon föddes men återvände sedan som vuxen och var en av de mest drivande bakom förhandlingarna som ledde till att Lettland blev medlem i EU. Hennes engagemang i internationella frågor verkligen lyste igenom och hon spenderade en stor del av hennes föredrag med att berätta om vikten av diplomati i internationella frågor om man vill komma fram till ett bra resultat.

Nu måste vi röra oss mot flygplatsen så se detta som ett smakprov på vad som kommer bli en otroligt intressant och läsvärd rapport från Europas huvudstad, Bryssel!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s