Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Idag är det internationella kvinnodagen….

Lämna en kommentar

…. Och med anledning av det skriver jag och Moderatkvinnornas länsordförande denna debattartikel:
Idag är det den internationella kvinnodagen. En dag som egentligen inte borde finnas. För om vi levde i ett samhälle där vi hade samma villkor oavsett kön hade 8 mars bara varit en vanlig vårdag.

Vi vill inte sticka under stol med att vi har kommit oerhört långt i vårt land. Idag är det självklart att föräldrar tar gemensamt ansvar för barnen, att man är föräldralediga båda två, utifrån familjens förutsättningar. Här ska det fria valet råda, vi förtroendevalda ska inte fatta beslut om familjelivet. Idag är det fullt möjligt att som kvinna göra karriär och kombinera det med barnafödande och familjebildning.

Idag är det möjligt att starta eget och driva företag inom så kallde kvinnoyrken. Rut-reformen har förändrat livsvillkoren för så många kvinnor som tidigare levde på svart lön, helt utan sociala skyddsnät och pension. Idag driver många av dessa kvinnor små välmående aktiebolag, ofta med flera anställda. En del av dem driver även privat hemtjänst i kommuner där LOV praktiseras. Detta innebär att till exempel undersköterskor får en arbetsmarknad med konkurrens, där man helt plötsligt kan välja arbetsgivare. Eller välja att bli sin egen.

För männen är detta ingen nyhet, små tjänsteföretag som drivs är män har funnits länge. Det är inget konstigt att hyra in en målare, snickare eller rörmokare. Därför måste vi fortsätta att uppmuntra även sektorer som lockar kvinnor.

Men fortfarande är vår värld ibland väldigt orättvis. Forfarande kan vi spåra stora löneskillnader på män och kvinnor. Fortfarande gör kvinnor valet att stanna hemma med barnen på grund av detta. Med mer jämlika löner blir det enklare att göra ett mer rättvist val och inte riskera familjens ekonomi.

Fortfarande finns det många kvinnor som inte vågar gå ut på kvällen själva för de är rädda. Fortfarande finns det alldeles för många kvinnor som blir svårt misshandlade i sitt eget hem, dagligen, med barnen som vittnen. Och fortfarande finns det allt för många kvinnor som säljs som sexslavar i hela världen. Det är för dessa kvinnor som vi fortfarande behöver ha en internationell kvinnodag. Och det är för dessa kvinnor som vi kommer att kämpa även i framtiden!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s