Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Dagens debattartikel i Västervikstidningen

Lämna en kommentar

I dag replikerar jag Gunnar Janssons (S) artikel i VT 24 februari.
Av Malin Sjölander (M) Riksdagskandidat. Publicerad 2014-03-03 00:01
Nya Moderaternas politik och regeringens politik har sedan 2006 handlat om att det ska löna sig att jobba, att få fler i arbete och att ta ansvar för våra offentliga finanser. Vi tog över ett land där många som levde i utanförskap, hundratusentals människor fick inte gå till jobbet varje dag. Det var vår verklighet då och vi går nu till val på hur dagens utmaningar ser ut i vårt samhälle.

Jag tycker att det är väldigt intressant att Socialdemokratiska företrädare gång efter gång kritiserar regeringens politik men väldigt sällan får vi se svar på våra frågor om deras politik. Har Socialdemokraterna, efter snart åtta år i opposition, glömt bort hur man tar ansvar för Sverige och vikten av att presentera sin egen politik och inte bara prata om vad alla andra gjort?

Först vill jag bemöta Gunnar Janssons (S) felaktiga påstående om att antalet utbildningsplatser på våra högskolor minskat (24/2). När vi tog över regeringsmakten 2006 hade Sverige 280 135 registrerade helårsstudenter på högskolor och lärosäten och i senaste årsrapporten från Högskoleverket hade vi 307 707 helårsstudenter i Sverige. Det är alltså en ökning med 27 572 personer vilket motsvarar mer än alla som bor i tätorten Västervik. Och det är ett arbete vi kommer att fortsätta med.

När Anders Borg, förra veckan, presenterade sina förslag som ska ge större ekonomiskt utrymme för kommande reformer valde somliga att fokusera på siffran 300. Ett av förslagen Anders Borg lade fram handlade om att regeringen vill sänka bidragsdelen i CSN-stödet med 300 kronor. Taget ur sitt sammanhang och utan en fortsatt förklaring kan även jag tycka att det låter märkligt och orättvist. Men med en enkel räkneövning är den riktiga höjningen av studiemedlen nästan 3 000 kronor sedan 2006, då levde en student på 7 860 kronor per månad, idag på 10 777 kronor. För att det ska löna sig att plugga. Samtidigt har de som studerar idag möjligheten att jobba både helger och sommar utan att straffas ekonomiskt, inkomsttaket höjs till 170 000 kronor.

Samtidigt har ungdomsarbetslösheten i vårt län sjunkit med över 1 000 personer sedan förra året. Ett tydligt tecken på att vår ekonomi har börjat växa igen men och på att vår politik för att få in fler på arbetsmarknaden fungerar. Den arbetslinjen vi vill fortsätta med, som Sverige och inte minst Kalmar län behöver.

Till skillnad från Socialdemokraterna tar vi ansvar för vår politik även efter att plakaten tagits ner och vi är inte ute efter snabba poäng, inte ens ett valår. Vi har idag förstått att de jobbskatteavdrag vi har genomfört inte kommer att tas bort av en socialdemokratisk regering så den klassiska Palme-fördelningspolitiken som Gunnar Jonsson pratar om verkar även den ha försvunnit i Socialdemokraternas iver att försöka, förnya sitt parti. Vi har däremot förstått att Socialdemokraterna kommer att genomföra ett antal reformer för att färre ska arbeta och fler ska leva på bidrag, en politik som redan nu kommer att ta bort cirka 80 000 jobb. Det, Gunnar Jansson, gör att jag inte har förtroende för ditt parti.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s