Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Det finns inga vinnare i krig

2 kommentarer

Idag tar jag en lugn inomhusdag hemma, och ska avverka läs- och skrivjobb. Men idag är jag inte riktigt fokuserad. Jag hoppar in och ut på nyhetssidor och kan inte riktigt släppa det som sker i Ukraina just nu.

För det är svårt att föreställa sig hur stor militär operation som just nu förbereds på båda sidor. Jag läser i Svenska Dagbladet att Ukraina mobiliserar alla män under 40 år för att försvara landet, och gud vet hur många som mobiliserats på Sovjet-, förlåt Rysslandssidan. Demonstranter mot interventionen har gripits i Moskva, så mycket demokrati fanns det där… Världens ledare fördömer, G8-mötet i veckan förlorare deltagare för varje timme som går. Och allt fler talar för en isolering av Ryssland. Europeiska Unionens ledare uttalar skarp kritik, med Angela Merkel i spetsen. Man talar om ett potentiellt krigstillstånd som vi inte sett sedan nazisternas härjningar. 

Det är nu vi tillsammans måste visa att vi har lärt oss av det som hände under 1900-talet. Vi får inte blunda för övergrepp och krigshärjningar. Vi länder, som gärna kallar oss moderna och civiliserade, måste våga säga STOPP. Personligen tycker jag vi gör det för sällan. Vi låter miljontals barn och vuxna bo i enorma flyktingläger på Afrikas horn, konflikterna fortsätter år ut och år in. Vi låter spädbarn svälta ihjäl och hundratusentals människor leva i fångläger och i bästa fall i frihet och misär i Nordkorea. Vi har fortfarande ofattbara diktaturer i hela världen, där terror, tortyr och svält tillhör vanligheterna.

Idag går dock mina tankar till folket i Ukraina. De har levt under Sovjetoket innan terrorväldet föll. Efter det har ledare avlöst varandra, under tvivelaktiga former. Oliktänkande har fängslats. Under 2000-talet har landets ekonomi rasat helt, landet har enorma lån hos IMF. Och så nu, för en vecka sedan, föll Janukovytj regim och somliga började se framtiden an. Julia Tymosjenko släpptes fri och talade till folket. En dröm om en del av EU började åter gro. I stället tvingas man nu mobilisera för krig. I mina ögon fullkomligt vansinnigt då landet ju så väl hade behövt mobilisera sig för att klara av ekonomin och bli en modern välfärdsstat. Ett krig riskerar att flytta tillbaka Ukrainas utveckling flera decennier. Så onödig och så dumt.

Nu fortsätter jag att följa nyhetsflödet och hoppas och tror att vi har så mycket klokare ledare idag.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Det finns inga vinnare i krig

  1. Västs politiker, EU, Nato mfl säger att Ryssland skall dra sig tillbaka till ”barackerna” med sina soldater på Krim. Alltså följa de avtal som finns kring dylika händelser. Men är det inte en dubbelmoral från vår sida? Vi har ju stött en opposition i Ukraina som störtat en folkvald regim! Är inte det lika illa som det Ryssland gör? Vi vet ju inte vilket folkligt stöd oppositionen har i hela landet. Det vi sett på Kiev:s torg är knappast samma sak som vad folket i helhet tycker.

    Kan du svara på det?

    • Våldshandlingar som konflikthantering är aldrig rätt. Det jag skriver är just att jag hoppas att våra ledare är betydligt förnuftigare idag och drar lärdom av historien. Mina sympatier går till folket som först tvingats leva i ekonomisk misär, demokratisk misär och nu en eventuell krissituation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s