Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Så viktig för så många – så engagerande för oss alla

1 kommentar

De senaste veckorna har ett allt större fokus riktats mot vår svenska skola. Det som började med en Pisa-rapport som signalerade att Socialdemokraternas skolhaveri nu levererar skrala resultat har verkligen satt skolpolitiken på den högsta agendan. Debatter, verksamhetsbesök och tidningsartiklar avslöser varandra och alla vill vi naturligtvis ha världens bästa skola.

Men det är också viktigt att sansa sig lite. Jag har själv jobbat som lärare i tio år och sett klåfingriga förtroendevalda experimentera med elever och lärare. Det är det sista vi behöver.  Skolan behöver tydliga styrinstrument, tydliga läroplaner och tydliga mål. De som arbetar i skolan behöver få lägga sin tidsresurs på eleverna, och arbetet med att undervisa. Eleverna behöver trygghet, lugn och arbetsro, och de behöver stöd från lärare och personal. Men de behöver också stöd, uppmuntran, och motivation från sina föräldrar och andra vuxna i sin närhet.

Och självklart behöver skolan resurser. Resurser som läggs på rätt saker. Idag satsas mer pengar än någonsin på vårt skolsystem, ändå upplever många att de har fått mindre pengar att röra sig med. Vi som jobbar med skolpolitiska frågor måste börja ställa oss frågan varför det blivit så. Vart tar alla resurser vägen? Precis som inom vården måste vi börja ifrågasätta om den värdefulla kompetensen som läraren besitter används på rätt sätt.

Idag är det snart sex år sedan jag avslutade min lärarbana. Men jag kan fortfarande sakna alla fina elever. Varje dag var rolig med alla dessa ungdomar, vi delade glädje och sorg. Jag tjatade och manade att de skulle jobba hårdare, komma mer i tid, ta med sig penna på lektionen osv. Och jag gladdes med dem och belönade när de lyckades. Varje dag som lärare gav mig en enorm energi. Men mycket tid lades också ner på möten, sammanträden mm som vi kunde gjort lite snabbare och effektivare. Jag tror att de flesta lärare – precis som jag – är lärare för att de vill undervisa sina elever. Och jag tror att det är just det vi ska satsa på. Administration och pappersarbete kan någon annan göra.

Nu är det viktigt att vi låter bli att låta känslorna styra oss, att vi inte ägnar oss åt godtyckliga ”tyckanden” om skolan.  För då riskerar vi att bli skol-Europas hoppjerkor. Nu måste vi låta vetenskap, forskning och skolvärlden tillsammans staka ut den väg som ska leda vårt land tillbaka till kunskapstoppen.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Så viktig för så många – så engagerande för oss alla

  1. Pingback: Verkstad i stället för snack! | Malin Sjölander's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s