Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Så lätt att säga Samverka

1 kommentar

IMG_5350Just nu är jag tyvärr lite sporadisk i mitt bloggande. Det beror väldigt mycket på att jag mest jobbar på mitt civila jobb dessa dagar. Det är inte sällan jag jobbar 12-13 timmar och då räcker inte huvudet till för att mobilisera sig för ett ack så kort blogginlägg…

Men igår så slet jag mig loss på kvällen och deltog i träffen på Campus som S:t Lukas anordnade. De har träffar ett par gånger om året i detta format, man bjuder in en eller flera gäster från någon organisation som berättar om sin verksamhet och inspirerar och utmanar. Just igår var Brobyggarna inbjudna gäster. De arbetar med att informera och utbilda anställda inom t ex kommun och landsting, studerande och lärare  inom ämnet psykisk ohälsa. Här hjälps anställda inom psykiatrin och patienter åt att berätta sin historia om hur det exempelvis är att växa upp med ADHD.

På träffen deltog människor som t ex jobbar inom skola, omsorg, vård, kyrkan, politiker och studerande. Vi fick utrymme för riktigt givande gruppdiskussioner om hur det är ställt med våra unga. Varför mår en del så dåligt? Och vad kan vi göra bättre?

I den efterföljande diskussionen så var det ständigt återkommande ordet SAMVERKAN. Kommunen och landstinget måste samverka bättre. Försäkringskassa, arbetsförmedling, SYO, socialen – alla måste samverka. Och det gör de. Alla samverkar på flera olika vis, i många olika projekt. Man träffas regelbundet och SAMVERKAR. Men är det verkligen det som behövs? Jo, till viss del. Men jag, personligen, tycker att vi måste fokusera mer på att SAMARBETA. Tänk om t ex landstinget och våra kommuner skulle börja samarbeta när det gäller våra ungas hälsa, då skulle skolsköterskan dela sin tid mellan sjukvården och skolan, alla dörrar öppna. Då skulle våra gamla slippa fundera på vad som är hemsjukvård, primärvård och slutenvård. Ett nummer att ringa, en dörr in. Då skulle vi sluta höra: Nä, det där det är inte vårt bord, det är kommunen/landstinget. Om vi skulle höja ribban lite och börja samarbeta på riktigt, då skulle verkligen patienters, brukares, barns och ungdomars behov staka ut hur vi ska arbeta. Och var vi ska sätta in resurserna. Om vi samarbetar kan vi upptäcka problem, sjukdomar, psykisk ohälsa mm mycket tidigare. Då kan vi korsbefrukta kompetenser, man kan lära av varandra. Och i slutändan tror jag att vi faktiskt skulle spara både lidande och pengar. Tidig upptäckt och åtgärd leder ju ofta till en betydligt lindrigare väg till ett bättre liv.

Nu finns det redan massor av anställda i alla våra olika organisationer som samarbetar med andra och gör ett fantastiskt jobb. Men ofta handlar det om eldsjälar eller enstaka projekt. Det jag skriver om här är ett helt nytt synsätt. Men jag tror det är viktigt att våga jobba åt det hållet, att våga ha visioner, för de personer jag t ex träffade igår – som har lyckats ta sig till ett friskare och bättre liv – de har många gånger lyckats för att våra olika myndigheter och institutioner har samarbetat med varandra.

Förutom en stor dos inspiration och tankar om framtiden, hade jag också den stora förmånen att få lite nya bekantskaper som arbetar inom våra kommunala verksamheter, och nu ser jag verkligen fram emot att få göra årets första verksamhetsbesök hos dem.

Ta det försiktig där ute i halkan!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Så lätt att säga Samverka

  1. Pingback: Så lätt att säga Samverka | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s