Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Obegriplig väntan

1 kommentar

Just nu har en cancerdebatt briserat i hela landet. Jag har själv följt flera personer på nära håll som slåss dels mot cancer  men även för att få den vård man vill och behöver ha. Det måste vara fullkomligt fruktansvärt att gå runt med en misstanke om sjukdom, att sen också få vänta innan besked kommer måste vara ännu värre. Jag har lyssnat på patienter som berättat att varje minut det där telefonsamtalet dröjer är värre än tortyr. Att sen behöva vänta innan man får sin behandling är ju totalt vansinne. Behandlingen ska ju ändå utföras, det kan ju inte spela roll om den görs i morgon eller om två månader? För vården är ju själva tidsåtgången exakt den samma oavsett när den utförs. Som oinsatt kan jag möjligen misstänka att diagnosen blir mer komplicerad och svårbehandlad när tiden går.

Just i Kalmar län matas vi varje varje dag med att vårt landsting är landets bästa. Den krassa verkligheten är en annan. Vi är på plats fyra när det gäller cancervården. Från slutet. När det gäller bröstcancer har vi en mediantid på 20 dagar, bra. När det gäller prostatacancer 220 dagar! Om man läser på lite så säger läkare att vissa cancerformer ska behandlas fort, andra är det mindre bråttom med rent medicinskt. Men hur mår patienterna rent psykiskt under väntetiden? 220 dagar är sju-åtta månader. Det är obegripligt lång tid att vänta på en operation eller behandling. Ansvarigt landstingsråd Anders Henriksson (S), säger i en intervju till SVT att han inte är nöjd men att vi inte kan vänta oss några snabba förändringar. Ett svar som oroar mig. Mer ord än verkstad.

Nu hoppas jag att alla sjukvårdspolitiker i hela landet tar sig an den här utmaningen, vi måste stärka vårt patientperspektiv rejält i den här frågan. Cancer drabbar oss alla på något sätt någon gång i livet, oss själva eller någon anhörig. Ingen ska behöva tvivla på att vi får den bästa och snabbaste vården i morgondagens Sverige.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Obegriplig väntan

  1. Pingback: Obegriplig väntan | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s