Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Gott jämställt 2014

Lämna en kommentar

Denna publicerades i dagens Barometern. Jag och Eva Karlström ser fram emot 2014:

Nu står vi inför ett nytt år och lägger det gamla bakom oss. Ett nytt år brukar ge tillfälle för reflektion, så även för oss.

Som förtroendevalda träffar vi dagligen olika människor och får ta del av deras historia, men fortfarande är det kvinnornas berättelser som många gånger inte riktigt lyssnas på. Fast vi är framme vid slutet av 2013 finns det är det fortfarande många som inte har friheten att påverka sin egen vardag. Fortfarande finns det de som inte kan försörja sig själva, även om de vill, och fortfarande är det vanligt att kvinnor tjänar och äger mindre än män. Att ändra på det är en viktig frihetsfråga.
Dessutom är vi inte framme vid målet att ge män och kvinnor likvärdig vård. Kvinnors ohälsa är alltför hög inom många områden. Arbetet för en jämlik sjukvård måste fortsätta.
Ett annat exempel är skillnaden mellan kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födsel, och föräldraledighet. Detta leder till en större ekonomisk sårbarhet.
Mycket har gjorts som vi är stolta över. Till exempel har vår regering satsat 90 miljoner på forskning kring kvinnors hälsa. Sedan 2007 har regeringen satsat nästan tre miljarder på särskilda jämställdhetsåtgärder. Under den här och förra mandatperioden görs stora satsningar mot våld i nära relationer, något som annars starkt bidrar till kvinnors ohälsa. Allt detta tillsammans ger den största satsningen någonsin på jämställdhet i vårt land.
Idag är många kvinnodominerande yrken väldigt tunga och ofta arbetar vi i stora organisationer där det är svårt att göra sin röst hörd. Ofta är dessa arbeten inom vård och omsorg. Där kan kommuner och landsting göra skillnad genom att möjliggöra träning på arbetstid. Det, i kombination med ett ökat inflytande på den egna arbetsplatsen, kommer att leda till en bättre hälsostatus. Vi mår bra när vi trivs och kan påverka vår situation!
Det handlar också o om att fortsätta hitta vägar att förenkla för den som vill starta företag. Redan nu har LOV införts i flera av länets kommuner – nu senast i Kalmar -, vilket ger fler möjlighet att starta eget inom även kvinnodominerade branscher. RUT-reformen har tydligt visat att det går att göra svarta arbeten vita. Tidigare förekom en svart arbetsmarknad, helt utan sociala skyddsnät eller pension. Idag är många av dessa egna företagare, det gör skillnad!
Nu ser vi fram emot 2014, ett nytt år. Vi ser fram emot att vi kan genomföra en ännu mer modern familjepolitik som är öppen för individuella lösningar och som skapar möjligheter för ett mer jämställt liv. På arbetsmarknaden behövs modet att ge kvinnor rätt till heltid i kommuner och landsting. Men också förutsättningar för en jämlik löneutveckling. Fler kvinnor borde kunna bli entreprenörer och vara med och skapa nya arbeten.
Att ta tillvara på våra moderata idéer är en framtidsfråga för hela Kalmar län.

Eva Karlström, ordförande Moderatkvinnorna Kalmar län
Malin Sjölander, riksdagskandidat för Moderaterna i Kalmar län

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s