Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Facket vaknar upp

1 kommentar

IMG_4256Idag klev HRF – Hotell- och Restaurangfacket ut ur skattehöjarträsket genom sin ordförande Ella Niia. Hon berättar i DI att oppositionens trägna slit för att höja momsen inom restaurangbranschen är lönlöst. Även HRF har insett att höjningen skulle leda till fler svarta jobb, och i förlängningen fler anställa inom dessa yrken som står utanför pensionssystem och skyddsnät. Dessutom har facket noterat att antal konkurser har minskat i branschen. Gott så.

Men ändå framhärdar Löven och Co att momsen ska höjas, det känns mest som något som de måste tycka, bara för att vara lite emot. För varför skulle dessa människor gilla att fler unga i början av sitt arbetsliv fastnar i svartjobb? På vilket sätt tycker dessa människor att det gynnar unga människor att fler företag inom restaurangbranschen går i konkurs?

Jag har personligen jobbat av och till inom restaurangnäringen sedan 1986, och ja, det händer att jag tar ett arbetspass på någon av restaurangerna i Västervik under högsäsongen. Dels för att det är kul att jobba med unga människor, och dels för att behålla kompetensen. Och det är bra att ha den. För ca fem år sedan hamnade jag mellan jobb i två månader och kunde då betala räkningar och mat genom att servera, istället för att t ex gå på a-kassa. Idag är många krögare i Västervik goda vänner till mig, och de alla understryker vilket driv det blivit i branschen sedan momsreformen.

Så istället för att hitta vägar att höja momsen, tycker jag vi måste se oss omkring och se om det finns mer serviceyrken som vi kan sätta fart på genom säkringar av arbetsgivaravgifter och moms. Fler som jobbar ger mer skatt i den offentliga kassan, och det ger mer pengar till allas vår gemensamma välfärd.

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Facket vaknar upp

  1. Hej Malin!
    Bra att du med jordnära restaurangerfarenhet uppmärksammar detta faktum. Vad säger Anna Bodjo som också från och till jobbar på restaurang?
    Ha det så bra!
    Bertil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s