Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ett trist besked

Lämna en kommentar

Igår fick vi det oerhört trista beskedet att Akzo Nobel i Gamleby har beslutat att stänga ner sin fabrik. Runt 160 anställda blir utan sina jobb, många familjer drabbas hårt av detta. Dessutom riskerar hela orten Gamleby att drabbas av nedläggningen. I vår kommun och i vårt län är detta tyvärr inget ovanligt. Stora fabriker som en hel ort kretsar och lever kring beslutar att stänga ner verksamheten och som i ett trollslag blir hela bygden som förlamad. Nu får denna förlamning inte drabba Gamleby.  Idag ser vi en enorm kraft i Gamleby och gamlebyborna. Särskilt de senaste åren har man skaffat ett stort, genuint självförtroende. Man vill satsa. Satsa på handel, på restauranger, på sin camping och på en attraktiv miljö runt den gamla hamnen – som ligger ofattbart vackert precis där Gamlebyviken slutar.

För det är ju det som det handlar om för oss som bor i hela Kalmar län: vi går ifrån ett tydligt indusri- och brukssamhälle, via nedläggningar, till en ny tid. Nu gäller det för alla oss att fundera på vad vi har för unika styrkor. Vad kan vi erbjuda som ingen annan kan? När jag pratar med folk som inte kommer härifrån så är förstås det första man nämner vår natur. Vår skärgård, våra skogar och sjöar, Öland, vandringsleder, fiskevatten och mängder av spännande små och stora besöksmål. Vi har Astrid Lindgrens värld, men också mängder av små duktiga entreprenörer som sliter för att synas och lyckas.

Och det är just det som många nämner som vår andra stora styrka i Kalmar län. Kämparandan och att vi kämpar tillsammans. Vi har under åren insett att vi kan inte lyckas var och en för sig om vi ska synas utåt. Vi måste hitta samarbeten och synergier.

Nu gäller det att vi som bor och verkar i Kalmar län dels kavlar upp ärmarna och blir ännu bättre. Och att vi som är förtroendevalda jobbar ännu hårdare med att hitta vägar för att förenkla för alla små och stora företag som vill starta upp här, som vill växa här och som kan göra Kalmar län ännu bättre. För det finns mycket kvar att göra. Vi har fortfarande väldigt snäva strandskyddsregler som gör det mycket svårt att utveckla verksamheter i alla länets kommuner. Vi har fortfarande krångliga regelverk och blanketter som företagare ska kryssa sig igenom. Vi måste fortsätta att hitta vägar för att förenkla för dem som vill driva säsongsverksamhet.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s