Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Dör våra unga i onödan?

1 kommentar

Läser i dagens Västervikstidning att antalet dödsfall som är relaterade till drogmissbruk ökar ganska mycket just nu. Det är ofta blandmissbruk, droger som man kan köpa på nätet väldigt lätt, eller subutex som andra missbrukare säljer efter att fått ut på recept. Sidor som Flashback flödar av tips på doser, kombinationer och hur många vänner man ska ha i rummet (!!!) när man tar drogerna. Eller som någon skrev ”jag skiter  i att ha någon här, jag gillar att leva på the edge”.

Har under senaste veckan lyssnat på P1’s dokumentärserie om Narkotikalandet, bland annat om Plattan och Petter som dör av en överdos bara 21 år gammal. Det är ett hjärtskärande samtidsdokument om det hårda livet på jakt efter nästa dos. Petter filmar sin så kallade jungfrusil, en film som hans mor hittar och ser efter hans död. Petter dör tre dagar efter att filmen spelades in. Idag är hans aska spridd på den plats som han drömde om att en gång få bygga ett hus på.

I dagens tidning läser jag att hundratals unga människor dör på detta sätt varje år i vårt land. Hade så många skjutits till döds är jag säker på att vi hade reagerat starkt. Hade så många unga dött i trafiken hade vi skrikit om nollvisioner. Jag saknar en nollvision här. Det är inte ok att, som i Petters fall, gång på gång komma in på psykakuten med akuta drogrelaterade tillstånd, vårdas något dygn och sen skickas hem med pengar till bussen. Eller ett nytt recept på starka psykofarmaka som han lyckades snacka till sig. Var finns rehabiliteringen i detta? Det finns säkert landsting som jobbar riktigt medvetet med att ta hand om sina unga ”nybörjarmissbrukare”, men i de här dokumentärerna hör jag att många tyvärr misslyckas och man dras väldigt snabbt in i missbruk.

Jag har inte någon ”quick fix” när det gäller denna frågan, men jag är beredd att börja agera. Just nu köper en 14-åring i Västervik en påse piller till sig och sina kompisar. Fullkomligt livsfarligt och absolut inte ok. Det är dags att säga  stopp och nej. Och om du inte är övertygad om att detta är en fight som vi måste ta: Lyssna på dokumentärerna. Våra unga dör helt i onödan.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Dör våra unga i onödan?

  1. Pingback: Dör våra unga i onödan? | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s