Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ensam är inte stark

Lämna en kommentar

20131024-145141.jpg

”Att sätta xxxx på kartan”. Undrar hur många gånger jag hört det de senaste åren. Alla svenska kommuner och regioner kämpar på alla upptänkliga sätt med just detta. Att finnas på kartan. Att hitta den där unika egenskapen, styrkan som omvärlden efterfrågar och suktar efter. Idag har vi haft styrelsemöte med Regionförbundet på Äspö i Oskarshamn. Vi har dryftat regionfrågor, bredbandsutmaningar, transportplan och fått en lärorik uppdatering om hur arbetet på SKB går. Och väldigt mycket av allt detta mynnar ut i att vi ska sätta vår hembygd -Kalmar län – på kartan. Dels genom att vara en väl fungerande region med en bra arbetsmarknad, rätt utbildad arbetskraft, bra samarbetspartners och framtida näringar tex turism och upplevelser.
Med mig i rummet fanns landstingsråd, kommunalråd och förtroendevalda från hela länet. Och – jag hoppas och tror att – alla strävar efter ett starkare, bättre, synligare och kraftfullare Kalmar län. Diskussionerna handlade väldigt mycket om att söka samverkan. Med grannkommuner, med grannlän och med grannländer. För det är just så jag tror att vi kommer att få leva och arbeta i framtiden, i samverkan med andra. Vi kommer att kräva mer specialisering inom olika områden och det kommer att kräva mer samarbeten, tex inom sjukvården, högskolevärlden, arbetsmarknad osv.
Och just i det avseendet är Regionförbundet en riktigt bra samlande resurs, här finns stor kompetens kring just hur EU fungerar och hur vi på bästa sätt arbetar med detta. Här finns kontaktnät med våra grannlän och en agenda för hur vi ska jobba tillsammans. Oavsett om det blir nya regioner eller ej.
Sen finns det säkert mer eller andra saker som Regionförbundet borde jobba med.
Men jag tror att vi är på god väg. Ensam är ju, som bekant, inte alltid så stark…

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s