Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Jag hade ringt lyxfällan…

2 kommentarer

Till nyår höjs landstingsskatten för andra gången på två år, denna gång med 50 öre per hundralapp. Det beslutet förväntas de rödgröna i landstinget ta på fullmäktige i november. Förra gången skulle pengarna gå till en sk satsning på kollektivtrafik. 110 miljoner håvades in, 30 ”satsades” år ett. 60 år två. Resten av pengarna sögs in i något slags svart hål…

Nu är det främst hälso- och sjukvårdsverksamheten som inte klarar budget. Men detta är ingen nyhet. År efter år har vi redan på våren sett att man inte kommer att få ihop ekonomin. 100 miljoner har konsekvent saknats till hälso- och sjukvården i länet. Men man har kört på. Tills nu. Nu förändras det kommunala skatteutjämningssystemet och vips kan man skylla sitt eget misslyckande på regeringen. Fiffigt. Inte ett ord om att personalen under en räcka år tvingats att göra åtgärder dagligen för att täcka de enorma underskotten. Detta trots att man totalt omsätter sju miljarder kronor varje år. Så det finns spelutrymme. Det måste finnas kloka prioriteringar att göra, som inte drabbar verksamheterna på golvet. Vad gör vi för ”satsningar” och inköp som inte genererar vård eller omsorg om medborgarna. Väljer vi att köpa dyr konst att smycka sjukhus och förvaltningskorridorer med? Finns det krafter som vill köpa vindkraftverk och nya miljöbilar bara för ”den goda sakens skull”. Jojo, miljön är jätteviktig att ta ansvar för, men samtidigt ska vi politiker ta ett ekonomiskt ansvar.

Nyligen tog vi beslut om en satsning på bättre sjukhusmat för 25 miljoner. I norra länet fick man nya kantiner. Rätt kostsamt om ni frågar mig. Och om jag läser debattsidorna så är många människor mer intresserade av bra ambulanser som tryggt och säkert tar oss till sjukhuset än godare mat de få dagar man väl är där.

Ja, nu är jag riktigt gnällig. Men personligen tror jag att man ska ha samma känsla för ekonomi i kommuner och landsting som man har privat. Innan jag går till banken och lånar pengar ( i det här fallet lånar man av pengar av länsborna, dock utan att fråga först) så ser jag över min konsumtion. Finns det onödiga utgifter? Inte sjutton köper jag en sprillans ny Toyota Prius om jag inser att jag inte kommer att kunna betala månadskostnaden? Inte går jag och köper ett par nya skor om jag redan innan ser att pengarna inte kommer att räcka månaden ut. För gör jag det så riskerar Lyxfällan att knacka på dörren och börja sanera.

Nu ska jag ärligt erkänna att den rödgröna budgeten ännu inte är klar – trots att man är säker på att skatten ska höjas.  Men ett kan jag lova: Om det dyker upp en massa så kallat ”lull-lull” så kommer jag inte sitta tyst och acceptera att skattepengar slösas på tokiga projekt. Nä nu får det bli ordning och reda. Våra skattepengar ska gå till att göra folk friskare. Punkt.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Jag hade ringt lyxfällan…

  1. Pingback: Jag hade ringt lyxfällan… | Landstingspolitiker

  2. Pingback: Jag hade ringt lyxfällan… | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s