Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Små steg värda 325 000 kronor

1 kommentar

Idag har vi haft landstingsstyrelse i Kalmar. På agendan var bl a delårsbokslutet, ett medborgarförslag angående sjukvård i glesbygd, en utredning kring den landstingsstyrda hälsovalsverksamheten (läs vårdcentraler), granskning av remisshantering och diabetesvård, svar på skrivelser kring sommarambulans på Öland (bättre sent än aldrig, nu är det ju oktober och den lämnades i april – förra året), och självmordsförebyggande arbete – de båda senare från Allianspartierna.

Vad gäller delårsbokslutet så har vårt landsting en hel del problem, trots att medarbetarna sliter hårt. Totalt går man 120 miljoner back i år. Samtidigt  avviker hälso- och sjukvårdsförvaltningen negativt med 115 miljoner. Och så här ser det ut år efter år.  Detta får mig att undra lite hur man tänker när man lägger budgeten. Analyserar man verkligen förvaltningens nya behov och möjligheter varje år? Tar man hänsyn till nya patientgrupper, metoder och den tekniska utvecklingen. Och den största frågan: Hur mår våra medarbetare när de år efter år får tampas med underskott och besparingar, många gånger underskott av en storlek som man inte ens har chans att hämta hem redan den första januari.

Personligen vet jag inte om jag skulle kunna jobba under de förutsättningarna, man vill ju liksom ha chansen i alla fall. Nu är jag inte nationalekonom och kan inte allt om ekonomiarbete, men jag begriper att om man underbudgeterar en verksamhet år efter år så kommer till slut personalen att tröttna. Eller?

Jag är mycket medveten om att vi har begränsade resurser, men politik handlar om prioriteringar. Kan man prioritera annorlunda och föra över mer pengar till sjukvården i länet? Har majoriteten under året gjort satsningar som kanske skulle ha kunnat vänta?

När vi undrar hur vi ska kunna rätta till de 115 miljonerna inom sjukvården så får vi till svar: ”Vi jobbar ju med små steg varje dag, så ska vi lyckas!” Det innebär att vi ska ta 325 000-kronorssteg varje dag. Är det verkligen de styrande politikernas mening att den enskilda undersköterskan, sjuksköterskan, läkaren och kuratorns ansvar att vända på stenar och spara 325 000 kronor varje dag? Och det bara inom sjukvårdsdelen.

Om mindre än två månader har vi landstingsfullmäktige i Kalmar och då ska budgeten för nästa år beslutas. Där och då hoppas jag innerligt att vi har börjat få svar på alla dessa frågor. Och där och då hoppas jag innerligt att majoriteten i detta län börjar satsa på sjukvården.  Och där och då hoppas jag att vi slipper kallas för svartmålare av majoriteten bara för att vi vill få lite ordning och reda i länet…IMG_3023

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Små steg värda 325 000 kronor

  1. Pingback: Små steg värda 325 000 kronor | Landstingspolitiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s