Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Törnrosa har vaknat upp!

2 kommentarer

I går kväll hade vi i kommunmoderaterna gruppmöte på Gertudsviks sjöstadBild i Västervik. På plats var Per Karlsson som berättade om utvecklingen av området, och framtiden.

Det är alltid spännande och intressant att se utvecklingsprojekt i min hemkommun. Och detta är inget undantag. Snarare tycker jag att detta är extra roligt att följa då jag snudd på är uppvuxen på dåvarande Norra Sjukhuset, som området hette de sista åren innan stängning kring det senaste sekelskiftet. Det öppnade 1912 under namnet Västerviks hospital, senare bytte det namn till Sankta Gertruds sjukhus.

När jag var barn jobbade mina föräldrar och stora delar av min släkt på sjukhuset. Detta var en av de största arbetsplatserna i regionen, och området var som en egen liten stad. Det hände att jag fick följa med t ex pappa till jobbet och få en uppfattning om hur sjukhuset såg ut och fungerade. På jularna gick jag och mina kompisar lucia på avdelningarna, med farmor som påhejare (ja, hon jobbade också här). Vi fick t o m ha luciauppvisningar i den gamla fest-/filmsalen. I den minns jag att man visade film också, någon gång i månaden och då och då fick även vi smyga in och kika på film.

När vi gick på Marieborgsskolan fick hela min klass en heldag på Norra, några pappor jobbade där och fixade en hel studiebesöksdag. Och detta var riktigt uppskattat hos klassen. Jag tänker att vi var nog t o m lite före vår tid, då – slutet av sjuttiotalet – var det inte helt vanligt att skolan gav sig ut i riktiga världen, och definitivt inte till ett sjukhus med rätt komplicerade patienter. Häromdagen hittade jag en gammal tidningsartikel om detta i en klippbok! Kul!

Så småningom lades sjukhuset ner, landstinget sålde fastigheterna till kommunen och så småningom såldes dessa till Lars Nilsson. Han hade stora planer för området, här skulle finnas företag, boende, hotell och mycket annat. Många i Västervik var skeptiska, vem vill satsa på ett gammalt mentalsjukhus?

Idag är vi där. Vi har ett storfängelse som sysselsätter hundratals Västerviksbor, en mängds mindre företag, förskolor, dansstudio och mycket annat. Det har byggts villor och radhus, nu renoveras ett hus och blir fräscha bostadsrätter. Gertrudsvik har vaknat upp ur sin törnrosasömn, det händer lite nytt varje dag.

Ta gärna en promenad där ute en vacker höstdag, njut av strandpromenaden och den vackra parken!

Och om du är nyfiken finns lite mer information här: http://www.psykmuseet.se/sjukhusets-historia/

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Törnrosa har vaknat upp!

  1. Pingback: Törnrosa har vaknat upp! | Landstingspolitiker

  2. Pingback: Törnrosa har vaknat upp! | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s