Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Med en smak av Tjust.

Lämna en kommentar

I helgen är det Smaka på Tjust, ett årligt återkommande evenemang i Västerviks kommun. En mängd olika matföretag och lantbruk öppnar sina portar och man får tillfälle att äta gott, handla närproducerade råvaror, ja kanske till och med klappa ett lamm. Detta lockar ut mängder av folk i hela kommunen. Idag är intresset oerhört stort för vad vi stoppar i oss. Vi tänker på miljön, maten ska gärna komma från lokala gårdar, bagerier och mejerier exempelvis. Vi tänker även på vår hälsa, vi vill inte stoppa i oss okända, ibland giftiga, substanser. Och vi börjar allt mer tänka på att undvika onödigt socker, osunda fetter och vill ha koll på vikten och det egna välbefinnandet.
I hela Västerviks kommun har vi under flera år fått uppleva ett alltmer blomstrande restaurang- och caféliv, bra mat, bra kvalitet och sund konkurrens – man lyfter varandra. Det är idag ingen ovanlighet att det står i menyn varifrån köttet, potatisen och grönsakerna kommer. Från Håkans glada grisar, Klintemålalamm, glass från Wirum osv.
Men en efter min USA-resa tidigare i veckan har jag reagerat på en sak. Kaloriräkningen är i princip obefintlig hos oss. På andra sidan Atlanten är det väldigt vanligt att kaloriinnehållet redovisas i menyn. Det vore väl inte så dumt att få veta vad min dagens lunch ger i kaloriintag. För många av oss försöker faktiskt uppskatta det dagliga intaget av kalorier, även om man inte bantar. Som det är nu tror jag att man istället tar med sig mat till jobbet som man själv preparerat hemma och kan hålla koll på, istället för att gå på restaurang på lunchen. Och det är lite synd, för jag vet att våra duktiga krögare ju faktiskt är utbildade i näringslära. Jag, personligen, tror att detta skulle ge en win-win-effekt. Fler ”vågar” gå ut och äta, krögarna får fulla restauranger och vi gäster mår bättre.
Vi valde att besöka en gård som heter Solliden igår. Den ligger i närheten av Odensvi, en riktig idyll. Här föder man upp grisar och odlar allsköns grönsaker, så vi köpte med oss en rejäl matkasse hem därifrån. Färska rödbetor, inlagd squash, gurka och en riktigt hemlagad ostkaka bl a. Och till ett riktigt bra pris! Dessutom fick vi njuta av de små pigga kultingarnas skutt och lek, vilka sötnosar!
Så nu kan vi njuta av färsk grönsaker, köpta direkt av bonden. Vilken smaksensation!
Nu hoppas jag att Västervik, och hela Kalmar län, fortsätter att utveckla den matkultur vi faktiskt har. Vi har ju en enorm mängd unika, duktiga producenter och jag tror att vi kan skapa och marknadsföra ett matkulturkluster här. Matkultur som betyder fantastiska smaker, men även hälsa, och en känsla för det nära. Nu börjar t ex Ölands skördefest, ett evenemang som har inspirerat många andra kommuner i landet. Det vore ju egentligen om den kunde leva året om – i hela länet. För det är ju så att maten idag har blivit en viktig del av våra liv, t ex är mat det absolut vanligaste motivet på Instagram. Kanske dags att hashtagga #matikalmarlan inom en snar framtid?

20130922-162033.jpg

20130922-162050.jpg

20130922-162101.jpg

20130922-162136.jpg

20130922-162157.jpg

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s