Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Dags för landstingsmajoriteten att ta ansvar för ambulanserna i länet!

2 kommentarer

I Kalmar län har vårt landsting ett mål om att ambulanserna ska nå 85 procent av våra invånare inom 20 minuter. I tätorterna är självklart detta helt realistiskt. Men i några delar av länet, t ex norra Västerviks kommun, Virserum och södra Öland, finns det så  kallade svarta fläckar. Det tar bra så mycket längre tid att nå dit.

Idag bemmannas Gamlebyambulansen enbart dagtid, vardagar. All annan tid är det upp till  Västerviksambulansen och räddningstjänsten  att hålla ställningarna.

 

I november i fjol togs frågan upp i landstingsfullmäktige. Alla Allianspartier lade ett gemensamt förslag om att jourambulanser ska finnas även på de svarta fläckarna, dvs ett par, tre platser i länet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville inte gå med på det. Man ville hellre utreda. Utredningen ska vara klar i september i år. Ansvarigt landstingsråd Lena Segerberg hänvisar, efter förra veckans tragedi i Loftahammar , till denna utredning. Det som oroar i sammanhanget är att vi fått veta att ansvarig tjänsteman fick utredningsuppdraget så sent som i juni.

 

Samtidigt är såväl de boende i t ex norra Tjust och verksamheten själva oroade över det bristande intresset från ansvariga politiker. Att förhala utredningen i ett halvår är inte att ta ansvar för ambulansverksamheten i länet. Under tiden hänvisar man till IVPA, i väntan på ambulans, där kommunens räddningstjänst ska täcka ambulansbristen. Och de gör ett jättefint jobb. Men det räcker inte. Det är till syvende och sist landstinget som ytterst ansvarar för hälso- och sjukvård i länet. Inte kommunerna. Och att satsa på ett par ambulansstationer till, att få en jourverksamhet är inte särskilt kostsamt. I Gamleby är ju stationen redan ombyggd och anpassad för detta. Bara att köra igång när frågan om bemanning av stationen är löst, vilket skulle kosta ca tre miljoner.

 

Personligen tycker jag att situationen är akut och kommer att fortsätta driva den här frågan, som ju är livsavgörande för de som bor i de delar av länet som drabbas. Inte minst blev frågan aktualiserad efter den gångna veckans tragedi i Loftahammar.

Utredningar är säkert bra, men nu krävs det lite verkstad.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Dags för landstingsmajoriteten att ta ansvar för ambulanserna i länet!

  1. Pingback: Dags för landstingsmajoriteten att ta ansvar för ambulanserna i länet! | Landstingspolitiker

  2. Pingback: Dags för landstingsmajoriteten att ta ansvar för ambulanserna i länet! | Artissima

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s