Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Du kan ta flickan ur Västervik…

1 kommentar

IMG_3005Under de senaste dagarna har vi läst i tidningar och sett på tv rapporter  om de fruktansvärt onödiga härjningar av vandaler i Stockholmsförorten Husby, Jakobsberg m fl. Det som berör mig mest är intervjuerna med så kallat vanlig folk. De som bor i Husby, som går till jobbet varje dag, har drömmar,  kämpar för att genomföra dem – precis som resten av oss gör. Oavsett bostadsort. Dessa människor berättar hur förbannade de är på de skyldiga brottslingarna, de gillar sitt Husby, de är nöjda med sina liv. Varför förstöra för dem? Vi har hört många varierande förklaringar till varför det händer, man talar om segregation och utslagning, arbetslöshet och hopplöshet. Men varför händer det just här? Det ska bli intressant att följa debatten under de närmaste veckorna.

Men en sak är säker. Alla lever vi i landet Sverige, ett förhållandevis homogent land, om man jämför med omvärlden. Men även här sker en betydande urbanisering, väldigt många människor väljer att flytta till våra tre storstadsregioner. Och där kommer det att bli trångt. Man sliter med utmaningar som bostadsbrist, för få skolor, en äldreomsorg som ska ta hand om allt fler.

Samtidigt sliter vi som bor i småkommunerna med det omvända. Hur upprätthålla all service – till en bra kvalitet – när flyttströmmarna går mot storstäderna, vilket leder till kraftigt minskade skatteintäkter och mindre rörelseutrymme? Vi får en obalans som ökar och ökar för varje år.  Ja, vi har kommunala utjämningssystem, men dessa är en ständig källa till diskussioner mellan storstad och småstad. Alltid känner sig någon orättvist behandlad.

Varför flyttar man då? Ja, anledningarna är nog många. Ofta flyttar man till studier, blir kvar för jobben finns där och sen är man rätt snart rotad. Många dras till ett mer digert utbud när det gäller shopping, nöjen, kultur, evenemang och ”det stora”. Jag har själv gjort det när jag var ung, och det finns dagar när jag kan längta tillbaka till Stockholm.

Men dagar som dessa, när vi ser effekterna av att placera så många människor så tätt, så tycker jag personligen att det är rätt skönt att bo i lilla, pittoreska Västervik. Här finns också allt. Men i mindre skala. Vi har topprestauranger, en toppmodern biograf, fantastiska bad, museer, konserter, teatrar och massor av sportevenemang. Vi har en av landets mysigaste stadskärnor med mängder av riktigt bra butiker. Och vi har havet – ständigt närvarande.

Jag – personligen – är som sagt väldigt glad och stolt över att bo här. Och jag begriper inte varför inte fler gör det. Visst, vi har också problem och utmaningar, tuffa tider ekonomiskt (som nästan alla kommuner och landsting har just nu), men mest av allt har vi en trygg och säker kommun.

Det kommer säkert att komma tider när jag måste jobba utanför Västervik. Men för mig är ett säkert – jag kommer alltid att höra hemma här.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “Du kan ta flickan ur Västervik…

  1. Pingback: Du kan ta flickan ur Västervik… | Landstingspolitiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s