Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Viru – verklighetens 1984

2 kommentarer

20130415-105055.jpg

Övernattningslägenhet för KGB: en tältsäng bakom skrivbordet

I helgen var jag i  Tallinn med goda vänenr – en mysig stad med vackra hus från medeltiden, god mat och dryck, härliga spaanläggningar och väldigt vänlig och tillmötesgående befolkning. Och för den som har utrymme i Ryan air- bagaget finns jättefina köpcentra med bra shopping.
Men Tallinn och Estland har också en mörk historia. Länge var man ockuperade av ryssar, tyskar och sen slutligen, stora, mäktiga, kommunistiska Sovjet.
För några år sedan besökte jag ockupationsmuseet i Tallinn – riktigt intressant nutidshistoria. Men under mina besök i Tallinn har jag alltid drömt om att få besöka KGB-museet. Tidigare har det varit ganska svårtillgängligt, med få öppetdagar. Men nu – äntligen – har de visningar varje dag.

I lördags var vi där, visning i lite mer än en timme. Vår guide var otroligt påläst, och rolig. Hon berättade både om hur hon personligen upplevde sin uppväxt i en del av Sovjet, där man fick stå i kö till matbutiken i tre-fyra timmar (när de hade fått in mat), där grannar, släktingar, kompisar och familj angav varandra till KGB. Hon kallade ett statsskick som detta för ”paranoia society”, oerhört talande och träffsäkert uttryck!
KGB-museet ligger på våning 23 i Hotel Viru. Det byggdes i slutet av 60-talet av sovjetiska KGB-drivna resebyrån Intourist. 1972 var det klart, då var 60 rum särskild ”inredda” för utlänningar med känsliga yrken, exilestländare och alla andra som KGB upplevde som obekväma ( dvs i princip alla från väst). Det fanns mikrofoner i tak, lampor, badrum, brödkorgar, asfalt mm mm. Man hade 80 damer anställda som satt på varje våningsplan och dokumenterade varje rörelse som gästerna gjorde.
Hotellet hade 1080 anställda till 400 gäster, efter Sovjets fall räckte det med 200 anställda. Dessa personer servade med allt som turisten kunde behöva, för de skulle inte få gå ut på stan och beblanda sig med estländarna, fullkomligt uteslutet.
Och på översta våningen – dit inga hissar går – satt KGB. Man samordnade spioner i Norden och ledde hotellets avlyssningar härifrån.
På den här våningen fanns också kopieringsrummet. För varje kopia som skulle göras var man tvungen att fylla i en ansökan, en per kopia. Allt för att förhindra folk att sprida oönskade budskap.

Ja vi fick höra många hårresande historier. Tex en journalist som bodde där och retade sig på avlyssningen (ja, alla var mer eller mindre medvetna om den), han ropade rakt ut i rummet: Toalettpappret är slut, det var ju typiskt! Några minuter knackade det på dörren och en anställd levererade toalettpapper. Ett israeliskt par som besökte museet förra året, hade bott på hotellet flera månader på sjuttiotalet. De hade beställt frukost på rummet klockan nio varje morgon. Och frukosten kom samma tid varje dag. Men så en morgon knackade det på dörren någon timma tidigare, frukosten levererades! Varför, undrade israelerna. Ni har ju ändå varit vakna sen sju, svarade kvinnan som levererat frukosten….

Samtidigt satt jag på åttiotalet, 40 minuters flygresa bort, läste Orwells 1984 om storebror som ser och hör dig och rös över en hemsk utopi. För inte kunde väl ett ”paranoia society” finnas i verkligheten?

20130415-105118.jpg

Diverse avlyssningsutrustning, i montern längst fram till höger mikrofoner och kameror

20130415-105135.jpg

Våning 23 – på den hemliga balkongen, bakom Hotel Viru-skylten.

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Viru – verklighetens 1984

  1. Bra skrivet. Kul att läsa. Så sant.
    Mvh Henrik
    Estlands Turistbyrå

    • Vad roligt att du tycker det Henrik! Ja – efter fyra besök i Tallin de senaste tre åren så börjar man trivas och kunna staden rätt bra. Men samtidigt hittar jag hela tiden nya pärlor!
      Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s