Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ett hälsosammare Sverige

Lämna en kommentar

Innan lunch idag var jag på ett seminarie om ett hälsosammare Sverige med bl a Filippa Reinfeldt. Ett väldigt viktigt och givande seminarie, om hur vi kan bli friskare och gladare i Sverige. T ex finns nu ett förslag om att anställda inom vård och omsorg ska kunna träna på arbetstid, att våra barn i skolan bör röra sig minst en timma om dagen, att få till bättre samarbeten med föreningslivet, bättre elevhälsa och regelbundna hälsosamtal med våra skolbarn.
Väldigt många i Sverige satsar mycket tid på friskvård och träning, men många har inga träningsvanor alls. Detta är ett problem och orsakar onödigt lidande och onödiga vårdkostnader. Att leva lite hälsosammare kan mota många svåra sjukdomar i grind. Hjärtbesvär, stroke, diabetes och cancer är alla sjukdomar som i värsta fall leder till döden, men i lindrigare fall till invaliditet och livslånga men. Därför är det en viktig politisk fråga att få våra medmänniskor att leva hälsosammare, att hitta incitament och uppmuntran.
Dessutom har man gjort undersökningar hos omsorgspersonal där man snabbt ser att sjukskrivningar minskar väldigt radikalt så fort man började med regelbunden och korrekt träning. Snacka om en vinst för både den enskilda individen och för samhället.

Frågan om folkhälsa har alltmer blivit en hjärtefråga för mig, när jag ser hur många äldre vi kommer att ha i framtiden. Vi kommer att bli allt äldre också, med fler sjukdomar som följer med åldern.
Därför är jag säker på att om vi tar han om oss så kommer det att löna sig, både idag och i framtiden.

20130315-135713.jpg

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s