Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Unga vuxna – helt oviktigt?

Lämna en kommentar

 

För två dagar sedan fick jag höra ett oroväckande “rykte”. Jag fick signaler från flera håll att beslut tagits någonstans om att stänga ner Unga vuxna-mottagningen här i Västervik i mars. Unga vuxna är en samverkan mellan landstinget och kommunen, för att tidigt fånga upp psykisk ohälsa hos våra unga och hindra att de ramlar mellan stolarna. Just samverkan mellan t ex kommuner och landstinget är något som många efterfrågar inom fler verksamheter, så vi har varit mycket stolta över denna verksamhet. Och nu ska den tydligen försvinna.

Dagen innan hade vi landstingsstyrelse i Kalmar. Där redovisades resultat och fina siffror för måluppfyllelsen gällande köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Men inte ett ord om att Unga vuxna skulle stängas. S-V-Mp radade upp hyllningskörer för att det går så bra inom psykiatrin. Men inte en enda av dem hade den goda smaken att berätta om Unga vuxna. Hade det inte varit demokratiskt riktigt att informera och öppna för en diskussion i frågan, istället för att smyga med beslutet?

Jag citerar landstingsplanen som vi antog i november: “Speciellt fokus kommer under planperioden att läggas på barns och ungas psykiska hälsa. Förekomsten av psykisk ohälsa bland barn och unga ökar. Undersökningar visar att en ökande andel barn och unga har symtom som oro, ångest, nedstämdhet och sömnsvårigheter.

Tidig upptäckt och behandling är särskilt viktigt när det gäller barn och unga med psykisk ohälsa. Detta arbete följs upp med hjälp av folkhälsopolitiska planen.

Samverkan med kommunerna är viktig och måste enligt Socialstyrelsens föreskrifter tydliggöras i skriftliga överenskommelser mellan kommuner och landsting.”

Själv är jag en av dem som tycker att Unga vuxna-mottagningar borde finnas i alla kommuner i länet, men där verkar vi i Alliansen vara skrämmande ensamma. Och jag tycker att vi måste blir mycket mycket bättre på att hitta fler vägar där vi samverkar i kommunen och landstinget. Ett av de sätt vi inom (M) lanserat och som antogs i landstingsplanen är att skapa en Ungdomshälsa. Där skulle ungdomsmottagningen, Unga Vuxna och kommunens elevhälsa kunna samlas under ett gemensamt tak. Vi skulle då få en väg in i vården för våra ungdomar. Vi måste våga sluta vara byråkrater och paragrafryttare och göra det som är bäst för våra ungdomar. Sjukvårdsfrågor är allvarliga och viktiga frågor. Jag vill hävda att det är de viktigaste, många gånger är det liv eller död som står på spel. Så jag uppmanar er alla att också reagera emot nedläggningen av en viktig del inom barn- och ungdomspsykiatrin. Nu ska vi satsa istället! Eller hur?

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s