Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

På rätt väg i kommunen!

2 kommentarer

Har under helgen läst ikapp tidningar sedan några veckor tillbaka. Och känner med ens att vi är på rätt väg i Tjust. Dels är en rejält utökad sjuksköterskeutbildning på gång på Högskolecentrum, något som vi efterfrågat länge. Under de närmaste tjugo åren kommer vi att behöva tusentals vårdutbildade personer i vårt län, dags att börja nu med andra ord. Samtidigt är platserna på omvårdnadsprogramt väldigt få, färre och färre ungdomar söker sig hit. Nu hoppas jag att vårt landsting och kommunen än mer hjälper till att locka unga tjejer och killar att söka denna utbildning. Jobb kommer det garanterat att finnas, såväl inom kommun, landsting men även hos privata aktörer, så urvalet har ökat för de som vill ha jobb.

Parallellt med detta läser jag till min stora glädje att flera industrier i kommunen lagt ner ett stort engagemang för att öka söktrycket till industriprogrammet och därmed rädda kvar det. Jag håller alla tummar för att detta ger resultat.

Just nu håller generationen vi kallar 40-talisterna på att gå i pension. Många kompetenta människor kommer att försvinna från våra arbetsplatser, väldigt många inom offentlig sektor. Så jobb kommer det att finnas. Därför kommer t ex satsningen på sjuksköterskeutbildning vältimat.

Nu hoppas vi att allt går i lås och att alla utbildningar går i lås, jag hoppas att det i år blir så många sökande på omvårdnadsprogrammet så att vi tvingas utöka detta på grund av söktrycket.

Själv går jag tillbaka till jobbet på Skatteverket denna vecka efter två veckors semester. En arbetsplats som har mångdubblat antalet anställda sedan 2008, med många unga människor som är nyanställda. Visst är det härligt?

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “På rätt väg i kommunen!

 1. Varför skall ungdomen satsa på usk jobb?
  Lönerna är usla och arbetstiderna omänskliga.
  Att sluta 2130 och så vara tillbaka 0700 tex.

  • Jag förstår din invändning Robert. Men – att gå till ett jobb varje dag, att hjälpa människor, att ha kollegor, att vara del av en gemenskap – allt det har också ett värde. Sen finns det karriärvägar även inom vården, dels finns det flera slags arbetsgivare idag, dels kan du utbilda dig vidare inom vården till sjuksköterska, läkare osv.
   Allt detta sammantaget måste ju vara bättre än att inte ha någon utbildning alls, eller att ha en utbildning som inte leder till jobb, som i värsta fall leder till långt utanförskap. Själv började jag min yrkesbana som sandpapperspackare, med blödande fingertoppar och en ackordslön. Inte toppvillkor, men sen dess har jag alltid jobbat, ibland som städare, ibland som skoaffärsbiträde, lärare eller just nu på Skatteverket. För mig finns inga dåliga jobb. Gör man sitt bästa så kommer man hitta rätt i slutändan. Allt är bättre än arbetslöshet och utanförskap…
   Jag vill också passa på och tacka för synpunkten! Alltid trevligt att någon känner sig engagerad i frågan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s